2024. április 20., szombat

Együtt ünnepeltünk

Február elseje, Újvidék születésnapja alkalmából tegnap ünnepi fogadást tartottak a városháza dísztermében.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Eljöttek a testvérvárosok küldöttségei, őket Miloš Vučević polgármester és Zdravko Jelušić képviselő-testületi elnök köszöntötte. Hetvennél is több, 22 városból érkező külföldi tisztségviselőt láttak vendégül, a nagy szám különös elégedettséggel és büszkeséggel töltötte el önkormányzatunk vezetőit. Nemcsak a környező, hanem távoli országokból is érkeztek barátok, közösen ünnepeltek az újvidéki városvezetéssel a volt Jugoszlávia tagországai városainak képviselői is.

A városházán megtartott fogadáson többek között megjelentek Görögország, Románia, Magyarország, Ausztria, Nagy-Britannia, Franciaország, Lengyelország, Oroszország és Fehéroroszország küldöttei, ékes bizonyítékként arra, hogy Újvidék mindig a nyílt és baráti politika szószólója volt, erről ismerik városunkat a világban.

– Vendégeink száma azt bizonyítja, hogy az elmúlt évtizedek munkája meghozta gyümölcsét, azok, akikkel baráti kapcsolatokat alakítottunk ki, ma együtt akarják megünnepelni velünk a számunkra jelentős napot. Ittlétük tehát nemcsak az önkormányzati adminisztráció törekvéseinek az eredménye, nyilvánvaló, hogy kapcsolatteremtési mutatóink milyen irányba mutatnak. Városunk tavaly elnyert címeit is meghívólevélként élik meg másik városokban élő barátaink, meghívásként az együttműködés mélyítésére. Minden polgárunknak gratulálok a város 270. születésnapja alkalmából, mindannyiunk ünnepe ez. Vendégeinknek köszönöm, hogy eljöttek, és hogy szebbé, ünnepélyesebbé tették ezt a napot, biztos vagyok abban, hogy nagyon jól fogják érezni magukat Újvidéken – véli a polgármester.

A fogadáson a fiumei polgármester emlékeztetett arra, hogy Rijeka 2020-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa, a cím szorosan összeköti a két várost. – Ellátogattunk a Matica srpskába, az elkövetkező időszak konkrét, közös lépéseiről beszélgettünk – mondta többek között Marko Filipović.

Konsztantinosz Nikolouzosz Korfu község polgármestere, szerinte Újvidéket különösen erős szálak kötik ehhez a szigethez. – Összeköt bennünket a történelem, mindaz, amit a szerb nép átélt 1916-ban – emlékeztetett a görög vendég, majd az időszámításunk előtti 5. században élt, Thucydides athéni tábornokot idézte, aki szerint csak az taposhatja ki a jövő útját, aki visszatekint a múltba.

A macedóniai Kumanovo község elnöke, Makszim Dimitrievszki arról beszélt, hogy ma közös tárgyalóasztalhoz ül Vučević polgármesterrel és Maribor polgármesterével. Arról beszélgetnek majd, hogy milyen módon tudna a három város közösen pályázni európai pénzekre.