2024. április 18., csütörtök

Mi fán terem?

Új ismeretterjesztő sorozat a könyvtárban

Tavaly decemberen új ismeretterjesztő előadássorozat indult gyerekeknek a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban.

Boldog Ádám csillagászati előadását nagy figyelemmel követték a gyerekek (Herceg Elizabetta felvétele)

Boldog Ádám csillagászati előadását nagy figyelemmel követték a gyerekek (Herceg Elizabetta felvétele)

A Komáromi Dóra könyvtáros áltat elindított szombat délelőtti foglalkozás első témája a csillagászat volt, az előadó pedig egy fiatal, pacséri gyökerekkel rendelkező csillagász, Boldog Ádám.

- Egy Balaton - felvidéki csillagdában már dolgozom, de még egyetemista vagyok. Próbáltam a gyerekek számára érdekes dolgokat mesélni, szó volt a Földről, a Naprendszerről, a meteorokról, de a szivárványról, a spektrumról, a színekről is, és meglepett, hogy a gyerekek igen jó tájékozottak. Szó volt még az ütközésekről, játszottunk is, például, hogy a csillagok, a galaxisok mekkora eséllyel ütköznek össze. Szép képeket mutattam, a csillagok, a Nap életéről beszéltem, kedvelt téma volt a fekete lyuk, a fénysebesség is. Meglepett, hogy néhányan még az ikerparadoxonról is hallottak. Távcsövet is hoztam, természetesen, ezt is élvezték. Jó volt látni, ahogyan rácsodálkoznak egyes dolgokra, és ahogyan érdeklődve figyelték az előadást, részt vettek a kvízjátékban, örültek a kis nyereményeknek. - mondta a budapesti ELTE csillagász szakának végzős hallgatója.

A Mi fán terem a csillagászat? előadás után február 3-án, szombaton 10 órai kezdettel ezúttal a művészetkedvelő gyerekeket várják a könyvtár padlástermébe. A Mi fán terem a művészet? című előadást a topolyai Szenti Lilla képzőművész tartja. A játékos művészeti foglalkozást - amelyre még ma lehet jelentkezni, és már csak pár szabad hely maradt -, 8 -12 éves gyerekek figyelmébe ajánlják. Előzetes jelentkezés a könyvtár telefonszámán ( 711 – 725 ), illetve a könyvtár facebook oldalán, üzenetben lehetséges.