2024. április 23., kedd

Szerbia kész kompromisszumot kötni Koszovó kapcsán

Vučić politikai pályáját is kockára tenné a megoldás érdekében - Minderről Ausztriában beszélt

A Sebastian Kurz osztrák kancellárral folytatott mai tárgyalását követően újságíróknak nyilatkozva Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kijelentette, nem fogja homokba dugni a fejét a koszovói kérdés rendezésekor, ahogyan azt a többi politikus teszi. Mint fogalmazott, készen áll elfogadni egy kompromisszumos megoldást, arra azonban nem hajlandó, hogy olyan megoldás szülessen végül, melynek értelmében Szerbia mindent elveszítene.

Vučić közölte, Szerbia államfőjeként nem engedheti meg magának, hogy ugyanúgy viselkedjen, mint a többi hazai politikus, nem híve annak, hogy további 200 évet várjunk a koszovói kérdés rendezésével, s az apáinktól és nagyapáinktól megörökölt problémát ezáltal továbbadjuk gyermekeinknek és unokáinknak is.

Az egyik újságírói kérdésre válaszolva a szerb államfő azt mondta, hajlandó megkísérelni megtalálni egy olyan megoldást, amelyért bizonyos árat is fizetnie kellene, és amelyet követően bizonyára nem tudna hatalmon maradni.

Aláhúzta, mindenhez arra is szükség van, hogy az albán tárgyalófél is készen álljon egy ilyen kompromisszum megkötésére. Megismételte, téved az, aki azt hiszi, Szerbia elfogadhat egy olyan megoldást, amely mindennek az elvesztését is jelenti egyben.