2024. április 23., kedd

„Bizonyítékaink vannak”

A koszovói ügyészségnek bizonyítékai vannak Oliver Ivanović koszovói szerb politikus, a Szabadság, demokrácia, igazság polgári kezdeményezés vezetőjének meggyilkolásáról, jelentette ki pénteken Aleksandër Lumezi koszovói főügyész. Közölte azt is, hogy a szerbiai ügyészség mindeddig nem tett eleget a pristinai kéréseknek, nem továbbította azokat az információkat a gyilkossággal kapcsolatban a nyomozás előbbre vitele érdekében, amelyekkel rendelkezik. Lumezi azt mondta, meghatározott adataik már vannak, de további lépéseket kell tenni az elkövető kilétének felderítése érdekében. Ehhez kellene a szerbiai intézmények segítsége, mely az eddigiekben teljesen elmaradt, tette hozzá. Emlékeztetett, hogy Szerbia is kérte az együttműködés lehetőségét, s a koszovói ügyészség ezt lehetővé tette, várnak minden információt, amit a belgrádi szervek továbbíthatnak az ügy érdekében. Az együttműködést Koszovó a nemzetközi jogszabályok értelmében képzeli el, jegyezte meg, erre az együttműködésre azonban mindeddig nem volt példa.

Az Oliver Ivanović meggyilkolása kapcsán kezdett nyomozást két Kosovska Mitrovica-i ügyész, egy szerb és egy albán nemzetiségű személy vezeti.

Hashim Thaçi koszovói elnök csütörtökön azt nyilatkozta, hogy Pristina hamarosan konkrét eredményeket tesz közzé a nyomozás kapcsán. Kizárta az etnikai alapú leszámolás lehetőségét és a gyilkosságot bűnszövetkezet, alvilág által elkövetett cselekedetnek minősítette.

Ivanovićot január 16-án gyilkolták meg irodája előtt egy mozgásban lévő gépkocsiból leadott hat lövéssel. Szerbia terrorcselekménynek nevezte a tettet, s a koszovói szervekkel való együttműködést sürgette. Ezt Pristina előbb elutasította, majd közölte, hogy az az információcsere szintjén végbemehet, szerbiai szakértőkre azonban nem tart igényt.