2024. április 25., csütörtök

Bajsai mindennapok: ott folytatják, ahol abbahagyták

A fürdő befejezése és az ivóvízhálózat kiépítése az elsődleges feladat – Remény a Zákó-kastély felújítására

Topolya község több településén helyhatósági választások zajlottak decemberben. Bajsán a megválasztott 15 új tanácstag közül valamennyien a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai vagy annak szimpatizánsai, amire eddig nem volt példa.

A tanácsban körülbelül fele-fele arányban képviselteti magát az erősebb és a gyengébb nem, és a tagok valamennyien a falu életének meghatározó közéleti szereplői. A törvényes határidőre összeállt tanács feladata nem kis felelősséggel és kihívással jár együtt, de azon munkálkodnak majd, hogy meghálálják a polgárok bizalmát – nyilatkozta a település régi-új tanácselnöke, Lackovics Károly.

– A megkezdett utunkat 5 új tanácstaggal, egy kicsit fiatalosabb lendülettel, de ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Sajnálatos mértékű a mi településünkről is az elvándorlás, mindennek ellenére azonban sikerült megőriznünk a falu multietnikus jellegét. A legutóbbi népszámlálás alkalmával összeírt 2300 lakos helyett – ha lehet egyáltalán becslésekbe bocsátkozni –, azt mondhatom, ma mintegy 1600-an élünk a faluban. Vannak olyanok, akik távol dolgoznak, de több-kevesebb alkalommal haza-hazajárnak – hallottuk a tanácselnöktől, aki hangsúlyozta, hogy a medence és a park rendbetétele mellett a közvilágítás, a játszótér és a vízvezeték felújítása, a járdák betonozása és az iskola épületének a tatarozása a legaktuálisabb munka.

– Az iskola tornatermén és bizonyos osztálytermeken a közeljövőben kicseréljük a nyílászárókat. Ez az egész a közösségünk érdekét is szolgálja, hiszen a tornaterem a faluban tartandó nagyobb rendezvények színhelye is szokott lenni – tette hozzá Lackovics, aki a hosszú évekkel ezelőtt leégett Zákó-kastéllyal kapcsolatban elárulta, hogy a faluvezetés közeljövőre vonatkozó elképzelései között szerepel a rendbetétele. Az ezzel kapcsolatos részleteket Plohl Edvintől, a falu titkárától tudtuk meg.

– Immár 18 éve, hogy leégett a Bajsa központját meghatározó Zákó-kastély. A helyi közösség csupán a vagyon-visszaszármaztatási folyamat lezárultát követően, 2016 decemberében kapott rá használati jogot. Az építmény annó vendéglátóipari célokat szolgált, és a falu színházterme is itt kapott helyet. Azóta a falu művelődési programjainak nincs minden igénynek megfelelő helyszíne. A Községközi Műemlékvédelmi Intézet szakemberei által meghatározott irányelvek és látványterv alapján megpróbálunk 40 millió dinár értékben pályázni az épület külső felújítására, ami nagy előrelépés lenne a falu számára. Hosszú távon egy multifunkcionális helyszínné szeretnénk alakítani a valamikori kastélyt.

A bajsai vezetőség másik prioritása a vízvezeték-hálózat felújítása.

– Eddig 25 utcában fektettünk le új csöveket, az ivóvizet pedig 2 új kút adja. A vezetékek cseréje folyamatos, kis lépésekben haladunk. A fennmaradt 13 millió dinár értékű befektetést önerőből néhány éven belül megvalósíthatjuk, de pályázati lehetőségek kihasználásával ez akár meg is gyorsítható. A medence esetében elkészült az építkezés első fázisa, amire a múlt évben 12 millió dinár állt a rendelkezésünkre a helyi közösségeknek szánt anyagi forrásból. A befejezéséhez összesen 18 millió dinárra lesz szükségünk, ennek egy része, 6 millió dinár már megvan, a többit pályázatok útján igyekszünk előteremteni – hallottuk a falu titkárától.

A beszélgetés végén Lackovics Károly elmondta, hogy Bajsán ismét egyre népszerűbb az egyébként szép múlttal rendelkező szőlőtermesztés. A valamikor 100 hektárnyi szőlős egy időben 5 hektárra csökkent le, de az utóbbi években 20 hektárnyira szaporodott. Ennek köszönhetően reménykednek abban, hogy a fiatalok jövedelmet láthatnak a szőlőtermesztésben, ami akár a tájházakkal és a vadászturizmussal is ötvözve a falu idegenforgalmát is fellendítheti, új távlatokat nyitva a lakosságnak. Plohl Edvintől megtudtuk, hogy a Krivaja-patak múlt nyáron tetőzött szennyezésének ügyében folytatják a megoldás sürgetését. 2017 végén megtörtént a Krivaja iszaptalanítása. Reményre ad okot, hogy a nagy szennyező vállalatokat szennyvíztisztító felszerelésére kényszeríti a környezetvédelemre vonatkozó EU-se előírások határideje, illetve nagy várakozással tekintenek a topolyai szennyvízszűrő berendezés előkészületeire is.