2024. március 29., péntek

Sok vendégszereplés nem csak belföldön

A hajdújárási Lifka Sándor Művelődési Egyesület tevékenységéről

A hajdújárási Lifka Sándor Művelődési Egyesület 2017-ben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. Az egyesület munkájáról és terveiről beszélgettünk Gulyás Oldal Andrással, az egyesület elnökével.

Gulyás Oldal András (Fotó: Benedek Miklós)

Gulyás Oldal András (Fotó: Benedek Miklós)

Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy az egyesületnek három tánccsoportja van, az óvodások a Pitypang, az alsósok a Kőris, míg a felsősök a Boglya névre hallgatnak. A tapasztalatok szerint a gyerekek, amikor beérnének, amikor a tánctudásuk már kielégítő lenne, a nyolcadik osztály elvégzése után abbahagyják a táncot, vagy elköltöznek a faluból, így a művelődési egyesületnek nincs olyan csoportja, ahol az általános iskolát befejező fiúk és lányok táncolhatnának. A tánccsoportok létszáma fogy, korábban akár hatvan gyerek is részt vett a munkában, most viszont ez a szám harminc körül mozog. A helybeli óvónő közbenjárásával folyamatban van az óvodás korosztály beszervezése a tánccsoportba, így remény van rá, hogy lesznek új tagjai az egyesületnek. A Lifka Sándor Művelődési Egyesület megszületését követően alakult meg az egyesület vegyeskórusa, a Rekettye népdalkör. A kórus tagjainak száma folyamatosan csökken, mára körülbelül tizenöten alkotják a csapatot, és közöttük jelen pillanatban egyetlen férfi sincs.

A táncosok tavaly új koreográfust és tanárt kaptak, október óta Brezovszki Roland közbenjárására Szakács Tamás vezeti őket, és neki köszönhetően táncházak is várhatóak a jövőben.

Az egyesület fentebb említett szakosztályai tavaly több helyen is felléptek, részt vettek több hazai fesztiválon és találkozón, ugyanakkor Magyarországon is alkalmuk volt bemutatkozni. Az egyesület nagy szerepet játszik a helybeli helyi közösség által szervezett szüreti napok művelődési műsorában, ahol a testvértelepülésekről és a környező településekről érkező vendégek mellett mindegyik csoportjuk fellép, illetve az Advent a faluban elnevezésű rendezvény megünnepléséből is kiveszik a részüket. A csoportok rendszeresen részt vesznek a testvértelepülések rendezvényein, Előszálláson, Zákányszéken.

A helyi közösség és a művelődési egyesület épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A helyi közösség és a művelődési egyesület épülete (Fotó: Gergely Árpád)

A legtöbb meghívást a Rekettye népdalkör kapja. Tavaly az a megtiszteltetés érte őket, hogy részt vehettek Veszprémben a nemzeti összetartozás napja alkalmából megrendezett többnapos rendezvényen. A hajdújárási kórus képviselte Vajdaságot, több alkalommal felléptek, és egy kiállítást is összeállítottak, ahol képekkel, kézművestermékekkel, süteményekkel mutatták be az érdeklődőknek a Délvidéket. Emellett visszatérő vendégei a püspökladányi bor- és betyárdalversenynek, ahol szép eredményeket értek el.

A Reketyő következő műsora a tervek szerint február 4-én kerül a színpadra. A kórus a palicsi Szederindával közösen egy olyan műsort szervez, amelyben a betyárvilágot, a betyárokról szóló történeteket elevenítik fel nemcsak róluk szóló énekekkel, hanem történetek bemutatásával is. A témaválasztás nem véletlen, ugyanis a környéken a mái napig elevenen él a betyárok emléke.

Az egyesület rendszeresen részt vesz a Szabadka Város, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap pályázatain, és sikerrel szerepeltek a Csoóri Sándor Programban is, amelynek köszönhetően felújíthatják a ruhatárukat, valamint függönyöket is szeretnének, hogy szebbé tegyék a felújított művelődési házat.