2024. április 24., szerda

Sikerült túllépni a kezdeti nehézségeken

Egy éve működik a kishegyesi kommunális közvállalat

A 2017 elején megalakult Komunál Közvállalat Kishegyes cég a község három településén működő kommunális szolgáltatóktól vette át a munkát és egységesítette községi szinten.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

Kormányos Levente, a közvállalat igazgatója elmondta lapunknak, hogy a cég integrálta a kishegyesi Kis Komunál vállalatot, a bácsfeketehegyi Eko-Komunál vállalatot, Kishegyes Község Telekrendezési és Útügyi Közvállalatát, valamint Szeghegyen a helyi közösségtől átvette a kommunális feladatokat. Így létrejött egy megközelítőleg 40 főt foglalkoztató vállalat, aminek fő tevékenysége a vízszolgáltatás, a szemételszállítás, a zöld területek karbantartása, a köztisztaság fenntartás, az utak rendezése és a közvilágítás karbantartása. Az új cégnek számos kezdeti nehézséggel kellett szembenéznie.

– Egy ilyen cég megalapítása és több, már meglévő vállalat bekapcsolása a munkába nem kis feladatot jelent. Különbözőek voltak a munkavégzési és szervezési szokások, valamint a körülmények is. Ezeket sikerült egységesíteni, és most már azonos módon végzik a munkát a község mindhárom településén. Nehézséget jelentett, hogy Szeghegyen korábban nem fizettették meg a vízszolgáltatást, s ezt tavaly év elején kellett bevezetnünk. Természetes, hogy nem volt pozitív a fogadtatása, de úgy érzem, hogy sikerült ezt jól elrendezni a lakossággal. A következő nehézségünk a szervezett szemételszállítás bevezetése volt. Korábban csak azoknak szállítottuk el szervezett formában a szemetet, akik igényelték ezt, egy tavalyi községi rendelet értelmében viszont ez minden háztartás számára kötelező lett. Ez azt jelenti, hogy havonta kell érte fizetni, de figyelembe vettük azt, ha valaki egyedülálló vagy szociális segélyben részesül, így több árkategória is létezik – számolt be az igazgató.

Az említett szervezeti és szervezési nehézségek mellett számos munka jellegű problémát is meg kellett oldania a közvállalatnak. Rögtön az év elején Bácsfeketehegyen tönkrement az egyik kút.

– Komoly vízellátási gondok keletkeztek az egyik nagy kapacitású kút kiesése miatt. Hozzáláttunk egy új kút felszereléséhez és hálózatba állításához, valamint felújítottuk és kiépítettük a fő hálózat egy részét. Ez volt a tavalyi legnagyobb projektumunk. Emellett községi szinten folyt az utak, járdák, a zöld területek karbantartása, a köztisztaság megőrzése. Az is fontos volt tavaly, hogy több projektumtervünk elkészüljön a vízszolgáltatás terén. Most kész főtervvel rendelkezünk Bácsfeketehegyre és Szeghegyre vonatkozóan, és napokon belül a Kishegyesre vonatkozó is elkészül. Ez úgy kapcsolódik az idei évhez, hogy hamarosan pályázhatunk a tervek megvalósítására. Bízunk benne, hogy a pályázatunk elbírálásakor figyelembe veszik a község nehéz anyagi helyzetét és a rossz állapotban lévő vízhálózatot. Ha kedvezően bírálják el a pályázatainkat, jelentős beruházásokat tudunk elvégezni, főként Bácsfeketehegyen és Szeghegyen. Kishegyesen az utak és a járdák karbantartásán és kiépítésén lesz a hangsúly, de részleges vízvezetékcserére itt is sor kerül – mondta Kormányos.

A közvállalat az idén a gépparkját is szeretné pályázati forrásból felújítani, mivel több évtizedes gépekkel dolgoznak. Az igazgató arról is beszámolt, hogy szeretnék rendezni a községbeli szeméttelepek helyzetét, de ez csak akkor lesz lehetséges, amikor üzembe helyezik a topolyai szemétátrakó állomást. Ebben az esetben a község területén összegyűjtött szemetet átszállítanák Topolyára, és nem helyben kellene tárolni. Nagyon várjuk már, hogy működni kezdjen a szemétátrakodó állomás és a bikovói szemétfeldolgozó – fogalmazott Kormányos.