2024. április 24., szerda
AUTÓSPORT

Alonso a Le Mans-on

A kétszeres Formula–1-es világbajnok spanyol Fernando Alonso részt vesz idén a Le Mans-i 24 órás autóversenyen. Alonso Formula–1-es csapata, a McLaren kedden jelentette be, hogy versenyzőjük az egyik Toyotát vezeti majd a legendás viadalon, június 16–17-én.

A spanyol pilóta emellett más sorozatokban is kipróbálja majd magát idén, noha a McLaren közleménye leszögezi, hogy versenyzőjük számára „továbbra is a Formula–1 az elsődleges”.

Alonso tavaly a Monacói Nagydíj helyett az Egyesült Államokban, az ugyancsak legendás Indy 500-on indult el, ahol – noha a verseny során vezetett is – 21 körrel a vége előtt, a hetedik helyen autózva kiesett.

Magyarok a rali-Eb-n

Hosszú évtizedek óta először idén ismét teljes szezont teljesít a rali-Európa-bajnokság (ERC) legmagasabb kategóriájában egy magyar kettős. Herczig Norbert és új navigátora, Ferencz Ramón a MOL Racing Team színeiben áll majd rajthoz a sorozat futamain.

A keddi bejelentésen elhangzott, hogy a négyszeres abszolút magyar bajnok pilóta továbbra is Škoda Fabia R5-össel versenyez majd, az olajipari vállalat pedig nemcsak szponzorként, hanem üzemanyag-beszállítóként is támogatja, hiszen az ERC-futamokon a nemzetközi szabványoknak megfelelő vadonatúj fejlesztésű versenybenzinnel indul. Ezzel kapcsolatban Szabó Szabolcs Pál, a MOL Magyarország értékesítési vezetője elmondta: az új üzemanyagot kifejezetten turbófeltöltős motorokra optimalizálták.

Az elmúlt években érett meg bennem a gondolat, hogy szívesen kipróbálnám magam egy nemzetközi sorozatban. Mostanra állt össze a támogatói háttér, és lett elég rutinunk” – mondta Herczig Norbert, aki tavaly is megnyerte a magyar bajnokságot, akkor még Igor Bacigállal.

A pilóta a várakozásokkal kapcsolatban óvatosan fogalmazott: még kevés a nemzetközi tapasztalatuk, ezért az elsődleges céljuk a pályák megismerése lesz, de természetesen bízik a sikeres szereplésben.

A magyar bajnoki futamokon általában 150-160 kilométer a táv, az ERC-ben 50-60-70 kilométerrel is több lehet egy verseny. Először hozzá kell szoknunk a miliőhöz, a körülményekhez. Az biztos, hogy két, két és fél hónapot úton leszünk” – fogalmazott.

Az első „éles” tesztre február végén kerül sor, mint mondta, új navigátorával, a korábban Kazár Miklóssal magyar bajnoki címet szerző Ferencz Ramónnal is össze kell még szokniuk. Segítője kifejtette: szakmailag nagy kihívás előtt állnak, lépésről lépésre szeretnének fejlődni.

A rali-Eb-sorozat nyolc versenyből áll, az elsőt március 22–24-én rendezik az Azori-szigeteken.

Michelisz a Hyundainál

Michelisz Norbert a gyári Hyundai pilótája lesz az idén új néven (WTCR) induló túraautó-világbajnokságon. A magyar versenyző – aki tavaly második helyen zárta a vb-t – két év után hagyja ott eddigi istállóját, a Hondát, és a dél-koreai riválisnál folytatja pályafutását.

Hálás vagyok a Hondának, mert az elmúlt két év pályafutásom szakmailag legizgalmasabb időszaka volt, amelyben sokat fejlődtem, de úgy éreztem, hogy szükségem van az új kihívásra” – írta keddi blogbejegyzésében Michelisz, aki a magyar autósport első világbajnoki érmét nyerte. A 33 éves versenyző csapattársa a rutinos olasz Gabriele Tarquini lesz.

A kilenc versenyből álló WTCR-sorozat április 8-án indul Marokkóban, a mogyoródi futamra április 29-én kerül sor.