2024. április 16., kedd

Koszovó elismerése nem előfeltétel

Együttes ülést tartott Kranj mellett Szerbia és Szlovénia kormánya

Barátiak és gyümölcsözők a politikai és gazdasági kapcsolatok Szerbia és Szlovénia között, a jövőben azonban még többet kell dolgozni azon, hogy ennél is kiválóbb legyen a két ország közötti együttműködés, állapította meg a szlovéniai Kranj mellett megtartott együttes kormányülésen Ana Brnabić szerb és Miro Cerar szlovén kormányfő. Brnabić köszönetet mondott az uniós csatlakozási folyamatban nyújtott segítségért: a szlovén kormánynak és az ország polgárainak egyaránt hálával tartozunk, jelentette ki. Mint mondta, Szlovénia jelentős szerepet tölt be a szerb gazdaság erősítésében is, a nyolcadik legnagyobb befektető államnak számít. Véleménye szerint még lehetne javítani az idegenforgalom, információs technológia és digitalizáció terén megvalósított együttműködésen, az utóbbi kapcsán már aláírták a kooperációról szóló államközi szerződést is, emlékeztetett.

Miro Cerar úgy értékelte, a két állam között kiváló politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok vannak Szerbiában 1.500 szlovén tulajdonban vagy résztulajdonban lévő vállalat működik, ezek 25.000 személyt foglalkoztatnak. Az árucsere-forgalom évről évre emelkedik, 2017 is jobbnak bizonyult az előző esztendőnél. Szerbia egyébként is a második legfontosabb célpontja a szlovén beruházásoknak, melynek értéke mára meghaladta az egymilliárd eurót is.

A nap folyamán Koszovó kérdése is felmerült az európai csatlakozás témájához kapcsolódóan. Brnabić az egyik újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke egyértelműen megfogalmazta: nem előfeltétele Szerbia európai csatlakozásának Koszovó elismerése.