2024. április 23., kedd

Törökkanizsa egy erős közösség

Megújult színházterem várja a Durindó és Gyöngyösbokréta részvevőit – Óvoda- és iskolafejlesztés

A Magyar Nemzeti Tanács küldöttsége kedden Törökkanizsára látogatott, hogy ott megtekintse azokat a beruházásokat, amelyek az MNT és a magyar kormány által valósulnak meg. Az MNT segítségével a település több oktatási és művelődési intézmény fejlesztésébe is belekezdhetett. Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Jerasz Anikó, az MNT VB elnöke megtekintette a Dositej Obradović Szakközépiskolát, a Srećno Dete Iskoláskor Előtti Intézményt, valamint a Branislav Nušić Könyvtárat. A látogatásról Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét kérdeztük:
– A törökkanizsai látogatás során a polgármesterrel, a képviselő-testület elnökével, az alpolgármester asszonnyal, valamint a községi tanács tagjával folytatott beszélgetés középpontjában a középiskolai hálózat kialakítása, valamint az azokhoz köthető fejlesztések álltak. Az elmúlt években figyelmet kaptak a szakképzések. A Dositej Obradović Szakközépiskolában, ahol magyar nyelven szakács- és cukrászképzés folyik, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával több berendezést is tudtunk vásárolni. Célunk és szándékunk az, hogy egy újabb fejlesztési programmal az iskolát
egy új konyhával és annak felszerelésével támogathassuk. A másik fontos beruházásunk az óvodafejlesztési program, itt több helyszínen folyik a felújítás, mind a városban, mind a falusi óvodákban, ahol a vizesblokkok felújítása folyik. Ezenkívül a Törökkanizsa községhez tartozó óvodák magyar játszósarkot kapnak, és játszótereket is felszerelünk majd. Ezek a beruházások idén meg is valósulnak, és azt mutatják, hogy Törökkanizsa egy olyan község a magyarság szempontjából, amely nemcsak a hagyományaikat élteti, hanem úgy tud szerveződni, és olyan magyar vezetői vannak, akik ezt a közösséget maximálisan mozgósítani tudják, és a magyarság szempontjából egy erős, elszánt és vállalkozó kedvű közösségként tudja bemutatni minden téren és helyzetben.

A további beruházásokról Újhelyi Nándort,a községi képviselő-testület elnökét kérdeztük.
– A küldöttséggel 3-4 helyet is megtekintettünk, valamint beszéltünk a szakközépiskola igazgatójával is. A helyi szakközépiskoláról fontos tudni, hogy többségében magyar oktatás folyik az intézményben, és már az elmúlt időszakban több támogatást is kapott az iskola az MNT és a Magyar Kormány által. Most a szaktermeket újítottuk fel. Megtekintettük továbbá az óvodában folyó munkálatokat, ahol szintén beruházások történtek. Az óvoda 1974/75-ben épült, azóta nagyobb újításokra nem került sor. Most a mellékhelyiségeket és a fürdőszobát újítottuk fel. A látogatást a könyvtárban fejeztük be, aminek a külső részét egy korábbi pályázatnak köszönhetően már felújítottuk, most a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából a belső részt renováltuk, tettük biztonságosabbá és könyvtárhoz méltóvá. A látogatás során tudtuk meg, hogy mivel idén Törökkanizsa a házigazdája a Gyöngyösbokrétának és a Durindónak, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a magyar kormány ennek a programnak a lebonyolítását is támogatja, és a színházat is felújítják. Mindemellett a magyar katolikus temetőben a Tallián-kápolna felújítására is sor fog kerülni a támogatásoknak köszönhetően.