2024. április 19., péntek

Kitűnő állapotban az ősszel elvetett gabona

Esik a hízó ára – Közép-bácskai mezőgazdasági helyzetkép

Az ősszel elvetett árpa és búza is nagyon jó állapotban van a topolyai község területén bevetett parcellákon. A talaj felső rétegeiben ősz óta van elegendő nedvesség, és az enyhe idő is elősegítette a gabona fejlődését, bokrosodását. Egyelőre sárgulást és betegségeket, kártevőket sem észleltek. A szakemberek szerint azonban nem ártana februárban igazi téli időjárás, összefüggő hótakaróval.

A korábban elvetett olajrepce tíz, a később vetett most hat levélben van, és károsodás nélkül vészelte át eddig a telet (Tóth Péter felvétele)

A korábban elvetett olajrepce tíz, a később vetett most hat levélben van, és károsodás nélkül vészelte át eddig a telet (Tóth Péter felvétele)

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves Szövetkezet igazgatója szerint a fejtrágyázást idén valószínűleg már korábban, február elején megkezdik a saját földterületeiken, éppen azért, mert az árpa és a búza is nagyon szépen fejlődik. A tervek szerint már február elején UREA típusú műtrágyát szórnak, majd pedig február végén még lassabban felszívódó AN-al is pótolják a talajban a nitrogént. Ez reményeik szerint hozzásegít majd a növények további gyors fejlődéséhez. Az optimális időben, október 25-ig elvetett gabona kitűnő állapotban van, de a később elvetett búza is jó kondícióban van, elsősorban annak köszönhetően, hogy kedvező volt az időjárás a növények fejlődése szempontjából. A szövetkezet növényvédő szakemberei bejárták a parcellákat, de nem észleltek semmit, ami esetleg most vegyszeres védekezésre adhatna okot. Egyelőre jók a kilátások a tavalyi aszályos évet követően. Dudić elmondta azt is, hogy a saját földjeiken nem vetettek káposztarepcét, de a társas termelőik közül nagyon sokan próbálkoznak ezzel az egyre népszerűbb olajnövény termesztésével. A szövetkezet ilyenkor vetőmagot és növényvédő szereket, esetleg műtrágyát is biztosít, amit a termelők terményben fizethetnek ki, de egyben ezzel a felvásárlás is garantált. A korábban elvetett olajrepce tíz, a később vetett most hat levélben van, és károsodás nélkül vészelte át eddig a telet.

Rakk Lajos mezőgazdasági mérnök szerint is jó állapotban vannak az őszi vetésű gabonafélék. A több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező szakember szerint azonban nem ártana még februárban legalább két-három hetes igazi téli időjárás, összefüggő hótakaróval. A kártevők gyérítésében és a talaj nedvességtartalmának szempontjából is kívánatos lenne a hótakaró. A lassan olvadó hó a talaj mélyebb rétegeibe szivárogva ott is garantálhatná a megfelelő nedvességtartalmat. Az eddig tapasztalt mínusz 2-3 fokos fagyok nem tudják eléggé visszaszorítani a kártevőket. A tapasztalatok szerint ehhez néhány napig tartó mínusz 10 fok körüli hőmérséklet kellene. Rakk Lajos szerint a fejtrágyázással lehet még egy kicsit kivárni, de nehéz meghatározni az ideális időpontot, hiszen nem tudjuk, hogy milyen idő lesz az elkövetkező hetekben.

CSÖKKEN A HÍZÓSERTÉS ÁRA

Branko Dudić azt is elmondta, hogy a Bácska földműves szövetkezet továbbra is felvásárolja a malacokat és a hízókat. A malacok ára enyhén emelkedik, míg a hízóár csökkenőben van. Előbbiért most 250 dinárt fizetnek kilogrammonként, míg a hízókért 137 dinárt, de ez napokon belül 130–132-re csökkenhet. A malacok ára viszont a 260–270 dinárt is elérheti, mert jelenleg a kereslet meghaladja a kínálatot.

Tomik Nimród, a topolyai Gazdakör alelnöke is megerősítette, hogy a hízósertés ára 140 dinár alá esett az utóbbi napokban. A malacokért az ünnepek idején 300 dinárt is fizettek kilogrammonként, de azokat többnyire nem tenyésztési, vagy hizlalási célokkal vásárolták, hanem az ünnepi asztalokon „végezték”.