2024. március 28., csütörtök
SAKK – BAJSA

Új szabályok szerint, rekordszámú résztvevővel

Goran Gabrić szabadkai sakkozó nyerte meg Bajsán a kilencfordulós svájci rendszerben megtartott Szent Száva-napi rapidversenyt. A küzdelem a FIDE új szabályai szerint zajlott, és ebből akadtak viták is. Második lett Ljubomir Vranić, harmadik Radosav Petković FIDE-mester, negyedik Miroslav Ledenjac, mindannyian 7-7 ponttal. Közöttük a sorrendet illetően a Buchholz döntött. Az őket követő Mladen Masalnak, Mészáros Béla FIDE-mesternek, Goran Vujadinovićnak és Oliver Pardićnak egyaránt 6,5 fél pontja lett, közöttük is a Buchholz döntött. További sorrend: Pezelj, Brajić, Engi stb.

A bajsai Szegi Lajos Ifjúsági Sakk-klub szervezésében a már hagyományosnak tekinthető Szent Száva-napi rapidtorna rekordszámú résztvevővel zajlott. A 80 sakkozónak a helyi közösség nagyterme kissé már szűkösnek is bizonyult. A szervezők ezért kilátásba helyezték, hogy a következő tornát már nagyobb helyszínen, az iskola tornatermében szervezik meg. Gabrić színvonalas partikban diadalmaskodva nyerte meg a versenyt. Pardić ellen alulmaradt, Vranićtyal remizett, a többi partit sikerült megnyernie. Vranić viszont veretlen maradt, de Gabrić mellett Mészárossal, Pardićtyal és Vujadinovićtyal is remizett.

A résztvevők közül huszonhárom sakkozó Élő-pontszáma haladta meg a 2000-et. A legjobban helyezett 1800 alatti Élő-pontos versenyző, Kis Bicskei Vendel, valamint a 2000 alattiak között a legeredményesebb, Engi Zlatko különdíjat kapott. Szintén külön jutalmazták a legjobban helyezett bajsai sakkozót, Nagy Alexet és a legjobban helyezett női versenyzőt, Marijana Bilićet.

Milorad Maravić bíráskodásával zajlott a verseny, aki ismertette, hogy a FIDE szerint január 1-jétől új szabályok érvényesek a rapidtornák esetében: a szabálytalan lépést tevő játékos nem veszít azonnal, egyszeri hiba esetén csak figyelmeztetést kap, és ellenfele idejéhez hozzáadnak plusz egy percet. Ez a torna során okozott néhány komolyabb vitát, így a szokásos békés hangulat helyett egy kicsit feszültebb atmoszférája volt a versenynek. Kocsis Gábor, a helyi sakk-klub elnöke a szervezők nevében máris bejelentette, hogy március elején megszervezik a Szegi Lajos-emlékversenyt.