2024. április 20., szombat
A FIATAL ÍRÓK SZÖVETSÉGE SAJTÓKÖZLEMÉNYE

Élőlánc: irodalom és háború Szegeden!

Irodalomtörténeti konferencia, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutató, éjszakai mozi, balkán-diszkó, a kortárs szerb irodalom fenegyereke és élőláncot alkotó fiatal budapesti, szegedi és vajdasági irodalmárok – tartalmas nap vár azokra, akik ellátogatnak a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), a Szegedi Egyetem BTK és a Grand Café közös rendezvényére. Fókuszban: a vajdasági magyar irodalom újabb nemzedékei és a (délszláv) háborúk – lopakodók kerüljenek!

A Fiatal Írók Szövetsége irodalomtörténeti konferenciája több olyan kortárs fiatal költő és író munkáját ajánlja az olvasók figyelmébe, amelyek meggyőző esztétikai erővel beszélnek a közelmúlt balkáni valóságát legdrámaibban meghatározó eseményről, a délszláv háborúról, valamint az 1999-es NATO-bombázásokról. Hogyan beszélhető el a maga drámai összetettségében a háború traumája a háború idején még legifjabb generáció (Benedek Miklós, Bencsik Orsolya, Danyi Zoltán, Kollár Árpád, Orcsik Roland, Sirbik Attila, Terék Anna) írásművészetében? Milyen irodalmi stratégiákat kínálnak fel a közösségi, a kulturális és az egyéni emlékezet töréseinek, szakadásainak megnyilvánításához? A tanácskozáson szóba kerülő művek: Bencsik Orsolya: Akció van!, Több élet; Benedek Miklós: Mintha emberekből állna; Danyi Zoltán: A dögeltakarító; Kollár Árpád: Nem Szarajevóban; Orcsik Roland: Fantomkommandó, Sirbik Attila: St. Euphemia, Terék Anna: Halott nők. A tanácskozást kerekasztal-beszélgetés követi a tárgyalt művek szerzőivel.
Az irodalomtörténeti tanácskozás kísérőrendezvényeként kerül sor Slobodan Tišma szerb író könyvbemutatójára, szerzői estjére. Tišma Bernardi szobája című – a legrangosabb szerb irodalmi díjjal, a NIN-díjjal elismert – regénye a FISZ és a Jelenkor Kiadó gondozásában látott napvilágot 2017-ben. A bemutató után levetítésre kerül Tolnai Szabolcs
Erdő című filmje, a mozit a Yugo Boss zenés Balkán-improvizációi követik az éjszaka mélyére.
Részletes program:

Élőlánc – fiatal vajdasági irodalom és a (délszláv) háború

Időpont: február 8. (csütörtök)
Helyszín: Szegedi Egyetem BTK földszinti kari konferenciaterem, Grand Café

12:30–15:30: konferencia: Deczki Sarolta, Losoncz Kelemen Emese, Mészáros Márton, Patócs László, Radics Viktória és Ternovácz Dániel előadásai (Konferenciaterem)
15:30–16:30 – Beszélgetés Bencsik Orsolyával, Danyi Zoltánnal, Orcsik Rolanddal és Sirbik Attilával Szántai Márk vezetésével (Konferenciaterem)
16:30–17:30 – Beszélgetés Benedek Miklóssal, Kollár Árpáddal és Terék Annával Fehér Dorottya vezetésével (Konferenciaterem)
19:00–20:15 – A Bernardi szobája könyvbemutatója Slobodan Tišma, Rajsli Emese és Orcsik Roland részvételével (Grand Café)
21:30–22:00: éjszakai mozi: Tolnai Szabolcs Erdő című filmjének vetítése (Grand Café)
22:00-tól Yugo Boss (Grand Café)
A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

FB-event, folyamatosan frissülő posztokkal: https://www.facebook.com/events/162615321031048/?active_tab=about – olvasható a sajtóközleményben.