2024. április 19., péntek

Kreml: kiszámíthatatlanok Washingtonnak a listával kapcsolatos szándékai

Ellentmondásosak azok a nyilatkozatok, amelyek Washingtonban a "Kreml-listával" kapcsolatban elhangoznak, az Egyesült Államok magatartásában ebben az ügyben nagyon sok a kiszámíthatatlan elem - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden egy 210 orosz politikai és gazdasági vezető nevét tartalmazó listát tett közzé a tavaly elfogadott, az Egyesült Államok ellenségeivel szembeni szankciós ellenintézkedésekről rendelkező törvénnyel összhangban. A jogszabály célja, hogy megbüntesse Oroszországot a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt Washington szerinti beavatkozásáért, az emberi jogok megsértéséért, a Krím annektálásáért és a kelet-ukrajnai katonai szerepvállalásáért. A névsorral kapcsolatban Washington meglebegtetette a személyre szabott szankciók bevezetésének lehetőségét.

Peszkov rámutatott, hogy amíg a lista kísérőszövege szerint a felsorolt személyekkel kapcsolatban nincs szó szankciókról vagy korlátozásokról, addig hivatalos bejelentések szerint a lajstrom csak a kezdete a várható büntetőintézkedéseknek.

Moszkvának amerikai partnerei kiszámíthatatlanságának tükrében összeszedettnek kell maradnia, és a saját érdekeinek megfelelően kell cselekednie - mondta a szóvivő. Megismételte Vlagyimir Putyin elnök keddi értékelését, amely szerint a Kreml közeli orosz elit lajstromozása barátságtalan és ellenséges lépés.  

Peszkov nem kívánta kommentálni, hogy miért látogatott az Egyesült Államokba Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője. Nariskin útjáról és az amerikai "kollégáival" a terrorelhárítás kérdéseiről folytatott megbeszéléseiről elsőként Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet számolt be.

Jon Huntsman moszkvai amerikai nagykövet szerdán a CNN hírtelevíziónak megerősítette, hogy Mike Pompeo, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója találkozott orosz "hivatali partnereivel".

Figyelemre méltó, hogy egyik fél sem erősítette meg hivatalosan az ukrajnai orosz beavatkozás miatt szankciós listára - még a parlament alsóházának elnökeként - 2014-ben felkerült Nariskin és Pompeo találkozóját. A megbeszélés még a "Kreml-lista" nyilvánosságra hozatalát, valamint azt megelőzően történt, hogy Pompeo arra figyelmeztetett, Moszkva az idei amerikai választásokba is megkísérel majd beavatkozni.