2024. március 29., péntek

Ki termeli Európában a legtöbb szemetet?

A nyugat-európaiak? A kelet-európaiak? A vidékiek? A városiak? Az értelmiségiek? Az alacsony képzettségűek?

Dánia az az európai ország, amely a legtöbb, egy főre eső szemetet termeli az Európai Unióban - míg Románia a legkevesebbet, az Eurostat adatai szerint.

Miközben Dániát leginkább arról ismerni, hogy az egyik európai éllovasa a zöld energiának - teljes áramellátásának 15 százaléka származik biológiailag lebomló hulladékból - a skandináv ország eddig sikeresen kerülte el, hogy kiderüljön: egyben ő Európa legnagyobb kommunális hulladéktermelője is. Ez már csak azért is érdekes, mert Dánia népessége csupán 5,7 millió fő.

Mi is az a kommunális hulladék, és ki gyártja belőle a legtöbbet?

A kommunális hulladék nem más, mint a háztartások, munkahelyek, boltok és közintézmények által termelt, az önkormányzat által begyűjtött szemét.

Az Eurostat adatai szerint 2016-ban Dánia termelte az egy főre eső legtöbb szemetet az unióban, 777 kg/fővel. Utánuk következik Norvégia 754 kg/fővel, majd Svájc 720 kg/fővel, akiket az izlandiak követnek 656 kg/fővel.

A legkevesebb szemetet eközben meglepő módon Románia termeli a maga 261 kg/fős mennyiségével. Őket követi Lengyelország 307 kg/fővel, majd Csehország 339 kg/fővel és Szlovákia 348 kg/fővel.