2024. április 20., szombat

Nem létezik egészséges dohánytermék

Szerdán van a dohányzás elleni küzdelem napja

A Szerb Köztársaság egészségügyi naptára szerint szerdán van a dohányzás elleni küzdelem napja, amiről több mint húsz éve megemlékeznek. Ebből az alkalomból kedden sajtótájékoztatót tartottak a Szabadkai Közegészségügyi Intézetben. Dr. Nada Kostić Bibić az intézet képviseletében elmondta, hogy ebben az évben arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a gyermekek mennyire ki vannak téve a passzív dohányzásnak, és arra ösztönözni a felnőtteket, hogy biztonságos környezetet alakítsanak ki a gyermekek számára.

A díjazott tanulók csoportja tanáraikkal és a sajtótájékoztató résztvevőivel (Fotó: Patyi Szilárd)

A díjazott tanulók csoportja tanáraikkal és a sajtótájékoztató résztvevőivel (Fotó: Patyi Szilárd)

– Aggasztó, hogy Szerbiában a 13 és 15 év közötti korosztálynál minden ötödik gyermek már elkezdett használni valamilyen dohányterméket. Az adatok szerint az adott korosztályon belül több a lány dohányos mint a fiú. A statisztikák azt is kimutatják, hogy világszerte 40 százalék azon gyermekek aránya, akiknek legalább egyik szülője dohányzik, és ezen gyerekek fele rendszeresen ki van téve a dohányfüst belélegzésének – mondta Nada Kostić Bibić. Kihangsúlyozta, hogy az elektromos cigaretták is ugyanolyan károsak, és nem létezik egészséges dohánytermék. Nada Kostić Bibić azt is elmondta, hogy szerdán a Mega RODA bevásárlóközpontban 9 és 12 óra között tartanak vérnyomás-, koleszterint- és vércukorszint-mérést, valamint életmód-tanácsadást nyújtanak.

Jelena Pavlović, a Szabadkai Gyógyszertár képviselője arról tájékoztatott, hogy csatlakoznak a Mega RODA bevásárlóközpontban megrendezett akcióhoz, és ingyen adnak olyan készítményeket, amelyek segítenek a leszokásban vagy a dohányzást kísérő tünetek enyhítésében.

Dr. Verica Dronjak, a szabadkai Egészségügyi és Egészségmegelőzési Központ képviselője elmondta, hogy már négy-öt óra tartózkodás egy dohányfüstös helyen egy nem dohányosnak annyit jelent, mintha elszívott volna három-négy cigarettát.

Zoran Milanović a Vöröskereszt képviseletében arról tájékoztatta a sajtót, hogy szerdán 12.30 órakor a Vöröskereszt szabadkai épületében a fiataloknak tartanak előadásokat a dohányzás káros hatásairól.

A sajtótájékoztató végén kiosztották a díjakat a dohányzás elleni küzdelem kapcsán kiírt rajzpályázatra beérkezett munkákra. A pályázatra 170 rajz érkezett be nyolc iskolából.