2024. április 16., kedd

Évente egy vizsgálat az életért

Stop a méhnyakráknak – a méhnyakrák megelőzése európai hetének idei szlogenje

A méhnyakrák megelőzésének európai hete alkalmából dr. Tatjana Popović, a Szabadkai Egészségházak nőgyógyásza kedden a média képviselőinek a méhnyakrák megelőzéséről, felismeréséről és gyakoriságáról beszélt.

Dr. Tatjana Popović (Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Tatjana Popović (Fotó: Gergely Árpád)

– A Szabadkai Közegészségügyi Intézet 2016. évre vonatkozó statisztikai adatai alapján az észak-bácskai körzetben 278 rákos beteg közül 11 halálozott el méhnyakrákban. Vajdaságban a méhnyakrák a negyedik helyen áll a rákos megbetegedések között a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák után. A méhnyakrák kialakulása megelőzhető, ha idejében felfedezik a rá utaló jelet Papanicolau teszt segítségével. A rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokat, amelyek alkalmával elvégezzük a rákszűrést, három évvel a szexuális aktivitás megkezdését követően, legkésőbb a 21. életévben kell megkezdeni a pácienseknek. Az említett vizsgálatot évente egyszer ajánlatos elvégeztetni – mondta dr. Tatjana Popović.

A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat a legbiztosabb prevenció (Fotó: Gergely Árpád)

A rendszeres nőgyógyászati vizsgálat a legbiztosabb prevenció (Fotó: Gergely Árpád)

A sajtótájékoztatón a doktornő elmondta azt is, ha a betegséget a legkorábbi szakaszában észlelik, teljes mértékben gyógyítható konizációs műtéti eljárással. Méhnyakrák esetén szexuális együttlét során vérzés jelentkezhet, ugyanakkor jelentkezhet váratlan vérzés a két menstruáció között is, erősebb, kellemetlen szagú hüvelyváladékozás, fájdalom a kismedencében vagy a gerinc lumbális részében. Abban az esetben, amikor a rákos megbetegedés előrehaladott fázisban van, kemoterápia, sugárzás vagy műtét ajánlott, ha erre van lehetőség. A méhnyakrák elkerülése érdekében a doktornő a rendszeres évi nőgyógyászati vizsgálatra hívta fel a nők figyelmét a sajtótájékoztatón.