2024. április 18., csütörtök

„Olyan, mint egy szörny!”

Hősként ünnepli Spanyolország az adai származású, 38 éves Sterbik Árpádot, aki az utolsó pillanatban, csütörtök este csatlakozott az Eb-cím felé tartó kerethez. Gonzalo Pérez de Vargas, a spanyolok első számú hálóőre súlyosabb sérülést szedett össze a középdöntő utolsó összecsapásán Németország ellen, és Jordí Ribera szövetségi kapitány a Vardar veteránja mellett döntött – mint kiderült, tökéletes megérzéssel.

„Otthon voltam, sörrel és sült krumplival a kezemben követtem néhány mérkőzést – viccelődött a győzelem után Sterbik, aki 38 százalékos hatékonysággal védett a fináléban, és 8 hárítást produkált a meccs kritikus szakaszában. – Hallottam, hogy már nincsenek jegyek a döntőre, így ez maradt az egyetlen esélyem, hogy élőben láthassam a meccset” – viccelt tovább a tapasztalt vajdasági, akit megválasztottak a döntő legjobbjának (MVP), ellenfelei, játékostársai és az elemzők pedig valósággal ódákat zengtek produkciójáról.

Kristian Kjelling, a norvég válogatott korábbi kiváló balátlövője a TV3 szakkommentátoraként úgy fogalmazott, Sterbik úgy védett, mintha 20 éves lenne, Joachim Boldsen egykori remek dán irányító pedig még jobban lelkesedett: „Hihetetlenül nagy játékos, olyan, mint egy szörny! Óriási segítséget kapott a védelemtől” – fogalmazott Boldsen.

Sterbik riválisa, az első félidőben parádézó svéd Mikael Appelgren sem volt fukar a dicsérettel: „Eleinte megtaláltuk a rést a kapuján, de a második félidő elején ezt könnyedén megoldotta. Egyre jobban teljesített, végül pedig már elképesztően védett. Fantasztikus kapus, aki akkor a legjobb, amikor a legnagyobb szükség van rá. Ezért vált legendává” – ismerte el diadalmaskodó ellenfele képességeit Appelgren. Claes Hellgren, a svédek 62 éves, egykori legendás kapusa kijelentette, kalapot emel Sterbik teljesítménye előtt, és a világ legjobbjának nevezte.

A döntőben egy gólt szerző Gedeon Guardiola (Rhein-Neckar Löwen) is kiemelte a 38 éves kapus szerepét: „A végén a védelmünknek sikerült megállítania a svédeket. Javult a támadójátékunk, Sterbik Árpi pedig fantasztikusan teljesített” – hangzott a méltatás.