2024. március 29., péntek

Vámmentesen szállíthatunk marhahúst Törökországba

A két ország közötti új szabadkereskedelmi egyezmény évente 5000 tonna húsáru exportját teszi lehetővé

A Recep Tayyip Erdoğan török államfő, Bakir Izetbegović bosnyák vezető és Aleksandar Vučić szerb elnök közötti hétfői isztambuli sikeres megbeszélést követően ma újabb lépések történtek a szerb–török gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében. Mint már korábban bejelentették, Rasim Ljajić kormányfőhelyettes, kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter Ankarába utazott, és újabb államközi szerződéseket írt alá Nihat Zeybekçi török gazdasági miniszterrel. Szabadkereskedelmi megállapodást és a beruházások serkentéséről és védelméről szóló megállapodást kötött a két ország. Mielőtt alkalmazni kezdenék az új megállapodásokat, ezeket a parlamenteknek is ratifikálniuk kell.

Rasim Ljajić és Nihat Zeybekçi a szerződés aláírását követően (Fotó: Pool via Beta)

Rasim Ljajić és Nihat Zeybekçi a szerződés aláírását követően (Fotó: Pool via Beta)

A szerződéseknek köszönhetően Szerbiának először nyílik alkalma vámmentesen a török piacra szállítani évente 5000 tonnában meghatározott mennyiségű marhahúst, továbbá nyers és feldolgozott napraforgóolajat, napraforgómagot és pékipari termékeket. A fagyasztott gyümölcs és zöldség, aszalt szilva kiszállítható mennyiségére vonatkozó eddigi kvótákat is a kétszeresére növelik a megállapodás értelmében.

A Nihat Zeybekçivel folytatott eszmecsere során a szerbiai miniszter arra kérte török kollégáját, hogy tegyék lehetővé még a szerződések ratifikálása előtt bizonyos mennyiségű húsárú törökországi exportját. Zeybekçi – a szerb kormány által kiadott közlemény szerint – megértéssel fogadta ezt a kérést, s ígéretet tett arra, hogy mindent megtesznek ehhez a megfelelő jogi alap megtalálása érdekében.

A beruházások serkentéséről és védelméről szóló megállapodás célja, hogy még kedvezőbb légkört teremtsen az országban a török befektetések érkezéséhez, s növelje a kereskedelem terén az együttműködést a két állam között.

Szerbia és Törökország a közelmúltban már több mint húsz államközi szerződést aláírt, egy hamarosan végbemenő nagyberuházást is kilátásba helyeztek: a Tay Group 2500 munkahelyet teremtő, 35 millió eurós beruházást tervez Kraljevóban. Textiliparral, idegenforgalommal foglalkoznának Szerbiában.