2024. április 16., kedd

Elég a rablásból!

Február végén tüntetnek a nyugdíjasok – Az ágazati szakszervezetek azt állítják, alkotmányellenesen csökkentették a havi járulékaikat

Elég a Rablásból! (Stavimo tačku na pljačku!) szlogennel szervez tüntetést Belgrádban a Nyugdíjasok Szakszervezetének Szerbiai Egyesülete, mivel a 2016-ban átadott kezdeményezés kapcsán az Alkotmánybíróság még mindig nem döntött.

A nyugdíjasok a tegnapi belgrádi sajtótájékoztatójukon elmondták, a február 22-ére meghirdetett tüntetést utolsó figyelmeztetésnek szánták az Alkotmánybíróság, a kormány, de az állami intézmények irányában is, amivel a jogi és a gazdasági visszaélés ellen kívánják felemelni a hangjukat. Mint mondták, már négy éve, amióta alkotmányellenesen csökkentették a havi járandóságaikat, visszaélnek a nyugdíjasok jogaival.

Mihajlo Radović, a Nyugdíjasok Szakszervezete Szerbiai Egyesületének elnöke kiemelte, ahogy nő Szerbia gazdasági értékmegítélése a Doing business ranglistán, egyre üresebb a nyugdíjasok pénztárcája, hiszen az elmúlt négy évben a nyugdíjak reálértéke 20 százalékkal csökkent.

– Nem állunk el a nyugdíjak és a nyugdíj és rokkantsági biztosítási alap védelmétől. Az alkotmánybíróság 2016. február 22-a óta nem hozott döntést a benyújtott kezdeményezésünkről, hiszen tudják, ha elutasítják a kezdeményezésünket, Strasbourghoz (az Emberi Jogok Európai Bíróságához – a szerz. megj.) fordulunk jogorvoslatért. Így képmutatóan hallgatnak – emelte ki Radović. Rámutatott, az első kezdeményezésüket az Alkotmánybíróság már elvetette, és a Fiskális Tanács is megnyilatkozott a nyugdíjcsökkentések kapcsán, de mint az egyesület elnöke elmondta, követelésükben mindaddig kitartanak, amíg az állam nem állítja vissza a 2014-es állapotokat, vagyis a nyugdíjasok nem kapják vissza azt, ami jár nekik.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Nyugdíjasok Európai Szövetsége is már megnyilatkozott az államvezetés irányában, szavai szerint: „a nyugdíjasok elnyomása és a szemtelen fellépés” ellen.

Radović hozzátette, a tüntetést azért szervezik meg, mert a nyugdíjasok mára kilátástalan helyzetbe kerültek.

A megmozduláshoz csatlakozik a katonai nyugdíjasok szakszervezete is.