2024. április 19., péntek

Optikai hálózat Hajdújáráson, Völgyesen, Szilágyin…

A topolyai Sat-Trakt vállalat a Prosperitati Alapítvány segítségével eddig le nem fedett vajdasági kistelepüléseket is bekapcsol a világ körforgásába

A 25 évvel ezelőtt alakult Sat-Trakt telekommunikációs vállalat a kezdetekben csak egy alkalmazottal működött, mára mintegy 200 munkatárssal dolgozik, a leányvállalatokkal együtt pedig 450 munkást foglalkoztat. Több külföldi partnerrel is együttműködik, szolgáltatásainak skálája folyamatosan bővül, a kereskedelmi és szolgáltató cég felívelő pályája töretlen.

Zsemberi János, a Sat-Trakt tulajdonosa, magyarországi tanulmányai idején, egyetemista korában ismerkedett meg az üzleti élettel, műholdvevőkkel és ehhez hasonló telekkommunikációs eszközökkel kereskedett. A cég huszadik születésnapján, egy 2013-ban vele készült interjúban, amikor azt kérdezték tőle, hogy kapott-e valamilyen támogatást valahonnan, azt válaszolta, hogy banki hiteleken kívül és az önkormányzatok megértése mellett sajnos mást, például vissza nem térítendő támogatást nem kapott, pedig ez a környező országokban, így Magyarországon is gyakori példa a szélessávú internet vidéki fejlesztése terén.

A Prosperitati Alapítvány harmadik pályázati kiírásával ez a helyzet nagyot változott: Magyarország kormánya és a Vajdasági Magyar Szövetség stratégiai megállapodása, amelynek célja a 2016–2018 közötti időszakban a vajdasági magyar közösség gazdasági megkapaszkodásának és fejlődésének hathatós támogatása, a topolyai cég életébe is meghatározó pozitív impulzust adott. A kiemelt jelentőségű, nagy léptékű gazdasági fejlesztések kombinált támogatására, azaz vissza nem térítendő támogatás folyósítására pályáztak kamattámogatott hitelfelvétel vállalásával.

– A szolgáltatás minősége és elérhetősége terén is előrelépést jelent a pályázat, és növelni fogjuk az alkalmazottaink számát is. 822 millió dinár értékű pályázatról van szó, ennek 25 százaléka önrész, negyven százaléka hitel, és 35 százaléka vissza nem térítendő támogatás. Mivel Vajdaság-szerte sok új hálózatot építünk, így kellenek új technikusok, akik ezeket kiépítik, bővíteni kell a programozók körét is, akik tudják vállalni az új feladatokat, természetesen új ügyfélszolgálatok is nyílnak. Mindez körülbelül 40 új munkahelyet jelent. Ismeretes, hogy pénzügyi szempontból három részből áll a pályázat, az önrészt már befektettük, hogy megkaphassuk a vissza nem térítendő részt, és majd utána kapjuk a kölcsönt.

A Sat-Trakt telekommunikációs vállalat központi épülete Topolyán (Herceg Elizabetta felvétele)

A Sat-Trakt telekommunikációs vállalat központi épülete Topolyán (Herceg Elizabetta felvétele)

Nagyon sok a munkálat, mert nagyrészt föld alatti hálózatot építünk, a vállalt feladatokat 2019 végéig be kell fejezni – ezt már Turuc Zita, a cég pénzügyi igazgatója mondja. Vele, és Sípos Árpáddal, az internetszektor vezetőjével Topolyán a telekommunikációs vállalat központi irodájában beszélgettünk a cégről, valamint a terület- és gazdaságfejlesztési stratégia keretében megvalósuló projektumról.

– A Sat-Trakt Kft. 1993-ban alakult, először műholdvevők és telekommunikációs eszközök forgalmazásával foglalkoztunk, de 2000 óta elsősorban kábeltévé-rendszerek kiépítését végezzük. Topolyán volt az első rendszer, mostanára már Vajdaság nagy részét lefedjük, ahol kábeltévét, internetet és telefonszolgáltatást nyújtunk. A cégnek 200 alkalmazottja van, több leányvállalattal is rendelkezünk, vannak cégeink Szerbián kívül is, Montenegróban, Boszniában, Macedóniában és Magyarországon, amelyek szintén telekommunikációs eszközök kereskedelmével és biztonsági rendszerek telepítésével foglalkoznak – ismerteti az alapinformációkat a pénzügyi igazgató.

Hogyan tudnánk körülírni a vállalat tevékenységét, melyek ezek a telekommunikációs szolgáltatások?

- A cégnek van egy optikai gerinchálózata a magyar határtól Belgrádig, amely rendelkezik egy leágazással Horvátországig és Boszniáig, ezeken keresztül nagykereskedelmi telekommunikációs szolgáltatásokkal kereskedünk, ami azt jelenti, hogy más szolgáltatóknak nyújtunk bérelt vonali kapacitásokat, optikai szálakat adunk bérbe, bizonyos szolgáltatóknak internetet is adunk el. Mivel Budapesten csatlakozunk az európai gerincvonalra, három vezető európai és globális szolgáltatótól vásároljuk az internet-gerincünket, és ezekkel a szolgáltatásokkal kereskedünk. Az internet egy, a szolgáltatók hálózataiból összekapcsolódó hierarchikus rendszer, melynek a legfelsőbb szintjén pár tíz szolgáltató található, és rajtuk keresztül zajlik le a szolgáltatók közötti forgalom. A három szolgáltató közül, akiktől hozzáférést vásárolunk az internet gerincéhez, kettő ilyen elsődleges, globális szolgáltató – válaszol Sípos Árpád, az internetszektor vezetője.

Milyen profilú szakembereket alkalmaznak?

- A kábelrendszernél főként technikusok dolgoznak, akik a hálózat kiépítését és karbantartását, a felhasználók bekötését, valamint a felmerülő műszaki problémák megoldását végzik, dolgozik mögöttük egy erős mérnökcsapat: hálózati mérnökök, szervermérnökök, programozók, ők adják a rendszer műszaki hátterét. Alkalmazunk kereskedőket, akik a szolgáltatásainkat árulják, valamint itt vannak az adminisztratív munkával foglalkozó kollégák, a könyvelőség, az ügyféltámogatás és a menedzsment.

A kor kihívásaival lépést tartani ezen a területen fokozottan nehéz. Milyen jellegű pályázattal jelentkezett a Sat-Trakt a Prosperitati Alapítványnál?

Az ügyfélszolgálat Topolyán (Herceg Elizabetta felvétele)

Az ügyfélszolgálat Topolyán (Herceg Elizabetta felvétele)

– Ebben az ágazatban a haladás, a fejlődés elkerülhetetlen, mivel a technika olyan ütemben fejlődik, és a konkurens cégek is olyan ütemben fejlesztik szolgáltatásaikat, hogy kizárólag úgy lehet megtartani a felhasználókat és a piaci részesedést, ha a fejlesztéssel sosem állunk meg. Folyamatos emberi és műszaki fejlesztések szükségesek. A Prosperitati támogatása nagyban segít bennünket abban, hogy olyan új területekre tudjunk hálózatot építeni, ahol egyébként nem biztos, hogy gazdasági megfontoltságból, egy egészséges üzleti modell alapján működő üzleti terv indokolná ezt a beruházást. Gondolok itt a kistérségekre és a kis településekre, amelyek messze esnek a fő gerincvonalaktól, és nem érné meg eljuttatni, kiépíteni a hálózatot. Így most oda is eljuthat a modern szolgáltatás és a hálózat, ahol jelenleg csak minőségtelen kapcsolat van. Mi jó minőségű internetet, televíziót és telefont biztosítunk, amivel az itt élők is be tudnak kapcsolódni a világ körforgásába. Manapság már elég ismert fogalom az otthonról végezhető munka, a programozóknál pl. teljesen mindegy, hogy valaki fizikailag hol tartózkodik. Ha van stabil kapcsolata, akkor elvégezheti a feladatait, tehát ezekben a régiókban otthonról tudnak dolgozni a fiatal szakemberek, akár külföldi cégeknek is.

Melyek azok a kistérségek, amelyek most minőségi szolgáltatást kapnak?

– Próbáljuk felölelni a kistelepüléseket Szabadka térségében, mint Ludas, Királyhalma, Hajdújárás, Palics, Radanovác, vagy Magyarkanizsa községben Völgyes, Tóthfalu, és Apatin községben Szilágyi, Bácskertes, valamint Budiszava is optikai hálózatot kap. A munkálatok egy része már megkezdődött, illetve a tervdokumentációk készülnek. Nagyon fontos, hogy jó minőségű szolgáltatást nyújtsunk, ezért az utóbbi két évben épített hálózataink kizárólag optikai kábelekkel épült ún. FTTH hálózatok, ami azt jelenti, hogy az előfizetőig kiépülő szakaszokon teljesen kiiktatjuk a réz és koaxiális kábeleket. Minden egyes felhasználóhoz optikai kábelen juttatjuk el a szolgáltatást. Ennek nagyon sok előnye van: az optikai kábelt nem érintik a különböző rádiófrekvenciás zavarok, az időjárási viszonyok, a korrózió, így a szolgáltatás stabilitása a lehető legmagasabb szintű. Ez egy olyan technológia, ami 5–10 évvel ezelőttig kizárólag a nagyszolgáltatók kiváltsága volt, 10–15 évvel ezelőtt pedig még a jövő technológiájának számított. A karbantartás és a felhasználói panaszok a minimálisra csökkennek ezeken a hálózatokon. Végül azt is szeretném hangsúlyozni, hogy ezzel ösztönözzük a beruházást is, hiszen, ha egy külföldi cég valahová logisztikai központot tervez építeni, akkor fontos kritérium, hogy stabil, szélessávú internetkapcsolata legyen. Az optikai telekommunikációs hálózat kiépítésével az olyan területek is vonzóvá válhatnak számukra, amelyek eddig elestek ettől – mondta végül a Sat- Trakt internetszektorának vezetője.

Nyitókép: Az ügyfélszolgálat Topolyán (Herceg Elizabetta felvétele)