2024. április 23., kedd

Múltbeli sikereink jövőnket is meghatározzák

Negyvenéves múltra tekint vissza a Csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola

Négy évtizedes működésének fennállását ünnepelte pénteken a Csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola a Ždrebac Hotelban. A rendezvényen jelen voltak az intézmény egykori és jelenlegi munkatársai, helyi politikai vezetők, valamint néhány első generációs öregdiák is. Bata József, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket, valamint kifejtette gondolatatit az évfordulóval kapcsolatban:

Bata József, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket (Gergely József felvétele)

Bata József, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket (Gergely József felvétele)

– Büszkék lehetünk az elmúlt időszakra, hiszen a négy évtizedes fennállás igen hosszúnak számít egy kisváros életében. Ez a periódus alatt csaknem 3600 tanulót bocsátott útjára iskolánk, s mellettük mintegy 280 dolgozó – pedagógusok, iskolatitkárok, gazdasági dolgozók, karbantartók, takarítók – tevékenykedett benne. Az iskola mindig is igyekezett színvonalas oktatást nyújtani diákjai számára, különös figyelmet fordítva a tehetséggondozásra. Ez meg is mutatkozott a különböző versenyeken elért kimagasló eredményeken. Mivel a múltbeli sikereink jövőnket is meghatározzák, továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez az elkövetkezőkben se változzon meg – mondta Bata József.

Az igazgató hozzátette azt is, hogy a következő iskolaévben legalább négy szak megnyitását szeretnék megvalósítani. Megmaradna a négyéves környezetvédelmi technikus, valamint a hároméves hentes-, pék- és fodrászképzés, de reményeik szerint helyet kap majd két új vasipari szak is, az öntő és az öntő-formázó. Annak ellenére, hogy a csókai középiskola is saját bőrén érzi az egyre csökkenő diáklétszámot, mégis bíznak abban, hogy – a helyi önkormányzat közbenjárásával – megnyílhatnak majd a tervezett szakok.

Az ünnepség további részében Markov Ilić Marija és Nikolić Ágnes tanárok részletesen is ismertették az iskola történetét, bemutatták a jelenleg működő szakokat, valamint kiemelték az intézmény egykori és jelenlegi kiválóságait. Prezentációjuk végén olyan öregdiákok videoüzeneteit osztották meg, melyekben az egykori tanulók köszönetüket fejezték ki volt iskolájuk és tanáraik irányában.

A csókai középiskola 1978-ban nyitotta meg kapuit középfokú oktatási és nevelési intézményként. Négy évig az úgynevezett kilencedik és tizedik osztályoknak adott otthont, majd megkezdődött a szakmunkásképzés élelmiszer-feldolgozás, fémipar és kohászat szakon. 1990-től ehhez kapcsolódtak a különböző vegyészeti ágazatok, valamint 2003-ban a fodrászképzés. Jelenleg a négyéves gyógyszeripari technikus, vegyészlaboráns és környezetvédelmi technikus, valamint a hároméves hentes, pék és női fodrász szakon tanulnak az iskola diákjai. Az oktatás kezdettől fogva szerb és magyar tagozaton is zajlik. Nem mellékes kiemelni, hogy két évtizeden át ez az intézmény volt Bánát egyetlen magyar tannyelven is működő szakközépiskolája.