2024. április 20., szombat
AUSTRALIAN OPEN

Federer 20. GS-serlege!

Néhány évvel ezelőtt, 2011 és 2016 között, tehát Novak Đoković uralma idején már úgy tűnt, hogy az életévek eltaposták minden idők legsikeresebb teniszezőjét, Roger Federert. A svájci teniszező azonban tavaly ilyenkor sikeresen visszatért, 37. évét taposva nemcsak jól játszik, hanem élni is tudott az alkalommal, amelyet a nagy négyes többi tagjának sérülései nyújtottak. Roger azóta három nagy tornát nyert, Melbourne-ben tegnap 20. Grand Slam-serlegét kaparintotta meg, ami férficsúcsnak számít, és összességében is csak három nő, Margareth Court, Serena Williams és Steffi Graf előzi meg. Federernek ez volt a 6. ausztráliai győzelme, amivel beállította Đoković csúcsát.

Nagyszerű kezdés után Federer az első játszmát két break révén nyerte a kihívó és a tavaly Wimbledonban is döntős horvát Marin Čilić ellen. Ezt követően a svájci is kicsit visszaesett, Čilić is jobban játszott, és a döntőből ötjátszmás ádáz csata lett. A kétesélyesség azonban csak a döntő szett elejéig tartott, amikor az elnyűhetetlen Roger újra lendületbe került, és a hajrában leiskolázta a horvátot, akin a fáradtság jelei már kiütköztek. Čilićet vigasztalhatja, hogy ma a pályafutása legjobbját jelentő 3. helyre lép a ranglistán.

A horvátok összességében nem panaszkodhatnak, hisz Mate Pavić két trófeát nyert, tagja volt a férfi és vegyes párosban is diadalmaskodó duónak. Utóbbi számban a horvát játékos a kanadai Gabriela Dabrowskival az oldalán Babos Tímea duplázását akadályozta meg, aki két nappal korábban női párosban nyert Kristina Mladenović oldalán. A magyar teniszezőnő és partnere, az indiai Rohan Bopanna meccslabdához is jutottak a tegnapi döntőben, végül mégis a Marach, Pavić kettős nyert.

A női egyes döntőjének nagy csatáját a dán Caroline Wozniacki nyerte meg, ami első GS-serlege, és amivel hat év elteltével újra világelső lett. A dán éppen a döntőben legyőzött, 16 héten át éllovas román Simona Halepet váltotta a ranglista első helyén. A döntő olyannyira erőigényes volt, hogy az eredményhirdetés után a román játékos 12 órás kórházi kezelésre szorult.

Érdemes még megemlíteni, hogy az ifik versenyét az elődöntőben a szerbiai Marko Miladinovićot is legyőző amerikai Sebastian Korda nyerte meg, méghozzá napra pontosan 20 évvel azután, hogy apja, a cseh Petr Korda ugyancsak Melbourne-ben diadalmaskodott.

A héten férfitorna a Davis-kupa 1. fordulója miatt nem lesz, a nők pedig Szentpétervárott és Tajpejben lépnek fel. Utóbbi tornán Babos is érdekelt, Oroszországban pedig hosszú kényszerszünet után a selejtezőben indult a valaha 32. helyezett szerbiai Bojana Jovanovski, de nem járt sikerrel. A challengereken Dallasban Miomir Kecmanović, az ausztráliai Burnie-ben pedig Danilo Petrović játszik. Ugyanott női ITF-tornát is tartanak, amelyen Nina Stojanović ma a tábláért lép pályára.

MELBOURNE. – Az Australian Open döntőjében, férfiak: Federer–Čilić 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1. Nők: Wozniacki–Halep 7:6, 3:6, 6:4. Vegyes páros: Dabrowski/Pavić–Babos/Bopanna 2:6, 6:4, 11:9. Férfi páros: Marach/Pavić–Cabal/Farah 6:4, 6:4. Fiúk: Korda–Cseng 7:6, 6:4. Lányok: Liang–Burel 6:3, 6:4.

SZENTPÉTERVÁR. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Dodin–Jovanovski 6:4, 6:3.

NEWPORT BEACH. – A challenger negyeddöntőjében: Klahn–Kecmanović 7:6, 6:1.

SARM ES-SEJK. – A női ITF-torna elődöntőjében: Kawa–Radanović 6:4, 6:4.

WESLEY CHAPEL. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Danilović–Jancsuk 6:3, 1:6, 6:3, elődöntő: Di Lorenzo–Danilović 6:3, 6:1.

BURNIE. – A női ITF-torna selejtezőjének 1. fordulójában: N. Stojanović–Krueger 6:0, 6:0, 2. forduló: N. Stojanović–Ren 6:2, 6:0.