2024. április 25., csütörtök
KÉZILABDA – XIII. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Sterbik bravúrjai, hispán diadal

Spanyolország története során először Európa-bajnok
Az Európa-bajnok spanyol csapat (Fotó: Beta/AP)

Az Európa-bajnok spanyol csapat (Fotó: Beta/AP)

Fordulatos mérkőzés után, végül azonban könnyed diadalt aratva Svédország felett a döntőben, a spanyol válogatott nyerte meg a tizenharmadik férfi kézilabda Európa-bajnokságot. A mediterrán gárda története során először szerezte meg a kontinensbajnoki címet, miután korábban négy alkalommal is alulmaradt a fináléban (1996, 1998, 2006, 2016). Érdekes, hogy a spanyolok által megvert skandináv csapat épp ellenkező statisztikával készült a mindent eldöntő összecsapásra, hiszen korábban négyszer nyerte meg az Eb-t (1994, 1998, 2000, 2002).

Kiegyenlített játékot hozott a zágrábi döntő első félideje, aminek túlnyomó részében a svédek jártak elöl néhány találattal, némileg magabiztosabb játékot is mutatva. A spanyolok az első néhány percet leszámítva (2:1 és 3:2) futottak az eredmény után, s a szünetre két gólos északi előnnyel mentek a felek.

A pihenő után azonban mintha másik mérkőzést láttak volna a nézők, hiszen a svédek teljesen az öltözőben ragadtak, fejben szétesve támadtak, és hátul könnyedén játszották át őket a szünetben megtáltosodó spanyolok. A második félidő első felét Spanyolország 11:2-es eredménnyel hozta le, amivel gyakorlatilag eldöntötte a találkozót – a kiváló védekezéshez nagyban hozzájárult a sérült első számú kapus, Perez de Vargas helyére behívott veterán, zentai születésű Sterbik Árpád, aki épp ebben a kritikus periódusban kezdett parádézni. A vajdasági hálóőr végül egy félidő alatt 8 lövést fogott ki, kulcsfontosságú pillanatokban.

Az utolsó tíz-tizenöt percre már csak az a kérdés maradt, mennyivel nyer Spanyolország – a hat gólos különbség tükrözi a játék képét, a hispánok megérdemelten ünnepelték első Eb-diadalukat.

Zágráb: Spanyolország–Svédország 29:23 (12:14)

Zagreb Aréna, 9000 néző, vezette: Gubica, Milošević (horvát)

Spanyolország: Aguinagalde 1, Arino 4, Balaguer 5, Canellas, Corrales, A. Dujshabajev 4, Entrerrios 4, Figueras 1, Goni Leoz 1, Guardiola 1, Gurbindo 1, Morros, Rivera 1, Sarmiento 1, Sole 5, Sterbik.

Svédország: Appelgren, Arnesson 1, Cederholm, Darj, Ekberg 4, Gottfridsson 2, Henningsson 2, Jeppsson 1, Nielsen 5, Nilsson 2, Östlund, Palicka, Pettersson, Tollbring, Wanne 3, Zachrisson 3.

Toft Hansen a bronzmérkőzés legjobbjának, Karabatićnak az ölelésében (Fotó: Beta/AP)

Toft Hansen a bronzmérkőzés legjobbjának, Karabatićnak az ölelésében (Fotó: Beta/AP)

Franciaországé a bronzérem

Franciaország nyert a horvátországi Európa-bajnokság bronzmérkőzésén, az olimpiai bajnok Dániát verte Zágrábban.

Valódi gólzáporral kezdődött az első éremért zajló összecsapás az Eb-n, az első nyolc percben 13 gól született (6:7). A végig egymást kerülgető csapatok között az első félidő hajrájában alakult ki először nagyobb különbség, a rutinos francia jobbszélső Abalo góljával 16:12 állt az eredményjelzőn. A felek stabil gall előnnyel fordultak, Dániát a szünetig Hans Lindberg, a Füchse Berlin játékosa tartotta életben – a jobbszélső fél óra alatt hétszer talált be.

A folytatásban továbbra is színvonalas kézilabdát láthattak a zágrábi nézők, a csapatok kiegyenlített teljesítményt nyújtottak, bár Franciaország látszólag könnyebben jutott el gólokig. Karabatićék emellett kiválóan védekeztek, amivel, mint bebizonyosodott, megalapozták sikerüket.

Zágráb: Franciaország–Dánia 32:29 (17:14)

Zagreb Aréna, 6700 néző, vezette: Dinu, Din (román).

Franciaország: Abalo 5, Afgour, Caucheteux, Claire, Dipanda 1, Dumoulin, Gerard, Guigou 1, L. Karabatić, N. Karabatić 9, Lagarde, Mahe 5, Porte 4, Remili 2, Sorhaindo 5, Tournat.

Dánia:Damgaard 1, Green, Toft Hansen 2, Hansen 2, Kirkelokke 1, Landin Jacobsen, Landin, Larsen 1, Lindberg 12, Möller, Mollgaard, Mortensen 4, Olsen, Schmidt 4, Svan, Zachariassen 2.

Az Európa-bajnokság végső sorrendje:

1. Spanyolország

2. Svédország

3. Franciaország

4. Dánia

5. Horvátország

6. Csehország

7. Norvégia

8. Szlovénia

9. Németország

10. Fehéroroszország

11. Macedónia

12. Szerbia

13. Izland

14. Magyarország

15. Ausztria

16. Montenegró

A torna álomcsapata:

Kapus: Vincent Gérard (francia)

Jobbszélső: Ferrán Solé (spanyol)

Jobbátlövő: Alex Dujsabajev (spanyol)

Irányító: Sander Sagosen (norvég)

Balátlövő: Mikkel Hansen (dán)

Balszélső: Manuel Štrlek (horvát)

Beálló: Jesper Nielsen (svéd)

Különdíjak:

A legértékesebb játékos (MVP): Jim Gottfridsson (svéd)

A legjobb védekező játékos: Jakov Gojun (horvát)

A leggólerősebb játékos: Ondrej Zdráhala (55) (cseh)

A legjobb góllövők listája:

1. Ondrej Zdráhala (cseh)    55

2. Mikkel Hansen (dán)      43

3. Rasmus Lauge Schmidt (dán)     40

4. Kristian Bjørnsen (norvég)        37

5. Ferrán Solé         (spanyol) 36

6. Kentin Mahé (francia)     34

7. Stanislav Kaspárek (cseh)         33

8. Sander Sagosen (norvég) 32

9. Nikola Karabatić (francia) 30

9. Hans Lindberg (dán)       30

9. Petar Nenadić (szerb)     30