2024. április 25., csütörtök

Támadás ért egy kabuli katonai akadémiát

Öt iszlamista fegyveres megtámadta hétfőn a kabuli katonai akadémia őrségét, öt órán át tűzpárbajt vívtak a katonákkal, de nem tudtak bejutni az intézménybe. Az összecsapásban meghalt 11 katona és négy támadó, 16 katona megsebesült, egy támadót élve elfogtak - közölték tisztségviselők.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet jelentkezett.
A fegyveresek robbanószerrel, rakétagránátokkal és gépkarabélyokkal felfegyverkezve támadták meg az akadémiát őrző katonák őrhelyét. Létrán másztak át egy magas falon. Két támadó már az akció elején felrobbantotta magát, kettőt pedig tűzharcban lőtték le a katonák.
Az ország egyik volt alelnökéről, Fahim marsallról elnevezett akadémia Kabul nyugati peremén található. Tavaly októberben 15 katonaiskolás halt meg a brit erők segítségével korszerűsített akadémia kapujánál, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta a létesítmény területéről kihajtó autóbuszt.
Egy hónapon belül ez volt a negyedik nagyszabású fegyveres támadás az afgán fővárosban, ráadásul alig két nappal követi a Kabul kormányzati negyedében végrehajtott, a tálib lázadók által vállalt robbantásos merényletet, amelyben legalább 103 ember vesztette életét, és 235-en sebesültek meg. A merénylet miatt az afgán kormány nemzeti gyásznapot hirdetett vasárnapra. Egy héttel korábban a kabuli Hotel Intercontinentalt támadták meg tálib szélsőségesek, az akkori terrorcselekményben 43 ember vesztette életét.