2024. április 18., csütörtök

Átalakul a zentai árupiac

Tető alá költöztetik az árusokat, visszaállítják a 24 órás felügyeletet

Az év végén a zentai árupiacon található asztalokat több alkalommal feltörték, és a portékát eltulajdonították.

Egyesek még maradnak pár napig, mások már költöznek (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Egyesek még maradnak pár napig, mások már költöznek (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

A kommunális vállalatban ezek a történések indították el az árupiac megújítását. Eszerint mindegyik árust beköltöztetik a már korábban kialakított tetőrendszer alá, és visszaállítják a huszonnégy órás felügyeletet.
Tegnap reggel az árupiacon néhány árus már át is költözött a felkínált helyek valamelyikére, mivel a kommunális vállalat munkásai a helyszínen voltak, és arra kérték az árusokat, működjenek velük együtt.
Bodó József, a vállalat igazgatója elmondta, hogy szeretnének rendet tenni az árupiacon, őrizhetővé, átláthatóvá, biztonságosabbá akarják tenni az árusok számára a területet, valamint szeretnék felszabadítani az árupiac középső részét.
– Bemutatóra szolgáló rendezvényteret szeretnénk középen kialakítani, és ahhoz az összes asztalt el kell onnan vinnünk. Az árusok fokozatosan fognak átköltözni a tető alá, arra a részre, amely a nagybani árulásnak van kialakítva, valamint az U alakú részre. Az U alakú épületben megritkítjuk az asztalok számát, a 22-ből marad 16, és ott ki fogunk alakítani számukra egy sokkal kedvezőbb teret a mostaninál. Ennek az árusok nem örültek túlzottan, mert attól tartanak, kevesebb forgalmuk lesz, de ha mindenki ott fog árulni, akkor az összes vevő oda megy. Így jobban védjük őket a hidegtől, a csapadéktól, és a mostaninál sokkal kellemesebb helyen árulhatnak. Ennek a fedett résznek az oldalát átlátszó plexiüveggel fogjuk bevonni, így huzat sem lesz, és az eső sem esik rájuk. Az U alakú építmény középső részét szintén befedjük, de oda továbbra sem teszünk asztalokat, az olyan lesz, mint egy terasz. Ha nyáron túl meleg lesz a fedett rész alatt, akkor ventilációt szerelünk be. Az átalakítási folyamatban fölújítjuk a kamerás megfigyelő rendszert. Egy bódét is kihelyeztünk az árupiacra, és visszaállítottuk a 24 órás felügyeletet, tehát az árusoknak a jövőben nem kell attól tartaniuk, hogy meglopják őket. Az áru biztonságos tárolásához egységes szekrényeket biztosítunk számukra. Ha kell, pótasztalokat is kaphatnak. A rendezetlenséget akarjuk megszüntetni. Az árupiac közepén felszabadult térnek városrendezővel együttműködve adunk új tartalmat, és a híresztelésekkel ellentétben parkolót nem szándékozunk ott kialakítani. Valamikor volt ilyen elképzelés, de a bejárat sem teszi lehetővé a kétirányú forgalmat. Hangsúlyozni kell, hogy azok az árusok, akik felfüggesztik a tevékenységüket, nem árulhatnak, mert a felügyelőség őket is megbünteti, és minket is. Az árupiac átrendezése nagyjából két hete kezdődött, és február 28-áig szeretnénk úgy befejezni az első arculatváltást, hogy addigra föl is szereljük az átlátszó védőfalat – magyarázta az igazgató.
Az árusok nem nagyon örülnek a költözködésnek. Azt mondják, a vevők már megszokták, hol kell őket keresni.
Horvát Kátai Anita árus: – Nagyon gyorsan jött ez a változás. Mi már tíz éve ezen a helyen árulunk, és az állandóság fontos a kereskedelemben. A vevők szinte automatikusan mennek ahhoz az asztalhoz, amelyiket megszokták. Mi úgy látjuk, hogy sokkal kisebb helyre tudunk majd pakolni, és kirakatunk sem lesz, ami nagyon fog hiányozni, mert a vevő azt sem tudja, mit kínálunk. Egymás között kell megegyeznünk, hogy ki hová költözik, és ezek a dolgok még nincsenek kikristályosodva, de remélem, nem lesz belőle veszekedés.
Zsiga József árus: – Mindenre az lenne a megoldás, ha lenne elég vevő, de sajnos abból kevés van. Húsz éve árulok a piacon, és sok mindent megéltem már, de ennek sem lesz sok értelme, mert sem itt, sem ott nincs vevő. Ezért is van a veszekedés a helyekért. Nekem kereskedő a szakmám, és pontosan tudom, hogy ezek az asztalok nem megfelelőek, és nagy baj, hogy nincs kirakatunk, a nélkül nagyon nehéz bármit is eladni.