2024. március 29., péntek

Partnerségre lép az Újvidéki Gyógyszertár

Az újvidéki képviselő-testület pénteki ülésén  rendkívüli napirendi pontként vitatták meg azt a javaslatot, hogy a jövőben a fennmaradása érdekében az Újvidéki Gyógyszertár a magán- és az állami tőke társításával működik.

Az önkormányzat abban reménykedik, hogy a magán és az állami tőke társításának köszönhetően megmarad állami tulajdonban az Újvidéki Gyógyszertár hálózata a városban és a peremvárosi településeken (Dávid Csilla felvétele)

Az önkormányzat abban reménykedik, hogy a magán és az állami tőke társításának köszönhetően megmarad állami tulajdonban az Újvidéki Gyógyszertár hálózata a városban és a peremvárosi településeken (Dávid Csilla felvétele)

A képviselők elfogadták a javaslatot, így az Újvidéki Gyógyszertár 70 százalékos tulajdonát felajánlják magánvállalatoknak az elkövetkező 10 évre, harminc százalék pedig megmarad az újvidéki önkormányzat tulajdonában. Az önkormányzat abban reménykedik, hogy a döntésnek köszönhetően fennmaradhat az állami gyógyszertárak hálózata a városban és a peremvárosi településeken is. Az Újvidéki Gyógyszertár óriási veszteséggel működött az elmúlt időszakban, a dolgozók egy része nagy késéssel, a másik része pedig egyáltalán nem kap fizetést.

Hamarosan kiírják a versenypályázatot, az újvidéki önkormányzat azt követeli majd az új, többségi tulajdonostól, hogy törlessze a gyógyszertár adósságát, rendezze az ügyvitelt, és végezze el a szükséges befektetéseket az intézménybe.

Az Újvidéki Gyógyszertár lesz a második olyan, újvidéki közvállalat, amelynek működéséhez magán és állami tőketársítást választottak. Pár héttel ezelőtt a város úgy döntött, hogy a Stan közvállalat esetében is ezt a megoldást választják. A Stan vállalat ügyében már folyamatban van a versenypályázat, egyelőre csak a litván Civinity vállalat jelentkezett érdekeltként.

Emlékeztetőül: Az Újvidéki Gyógyszertárban 2016-ban az után mérgesedett el a helyzet, miután a vállalat vezetősége közölte, hogy a beszállítóknak óriási pénzösszeggel tartoznak, ezért a pénzügyi összeomlás szélére kerültek. A 021.rs hírportál emlékeztet arra is, hogy ezt követően tiltakozó megmozdulásokra került sor, a dolgozók azt követelték az önkormányzattól, hogy vállalja alapítói kötelezettségeit, és találjon megoldást az egészségügyi intézmény pénzügyi nehézségeire.