2024. április 25., csütörtök

Sorsuk volt a fagyos Tisza

Óbecsén a razzia 76. évfordulójára emlékeztek

A Nagycsatorna torkolatánál lévő egykori vesztőhelyen álló emlékműnél, több mint kétszáz név felolvasásával kezdődött szombaton Óbecsén a razzia áldozataira való emlékezés – 1942. február 27-én ennyi szerb, magyar zsidó és roma lelte halálát a jeges Tiszában.

Koszorúzás a Tisza-parti emlékhelyen (Fotó: Fehér Rózsa)

Koszorúzás a Tisza-parti emlékhelyen (Fotó: Fehér Rózsa)

Dragan Tošić, Óbecse polgármestere szerint a többnemzetiségű Vajdaság és a többnemzetiségű Óbecse lakosságának együtt kell megemlékeznie erről a gyászos évfordulóról, mert a több évszázados együttélés mellett a gyűlölet és az abból fakadó bűntettek elítélése is összeköti az embereket,

Jelena Češljević a Harcosok Szövetségének a nevében emlékezett meg a tragikus eseményekről, ő is azt emelte ki beszédében, hogy vallásban, nemzetben, politikai meggyőződésben különböző emberek jöttek össze azért, hogy együtt hajtsanak fejet az ártatlan áldozatok emléke előtt, és ezek az emberek a jövőben is békében és kölcsönös tiszteletben kívánnak együtt élni.

A beszédeket követően Dejan Stanojev óbecsei pravoszláv püspöki helynök gyászmisét szolgáltatott az áldozatok emlékére, Furderer László plébános pedig imát mondott az áldozatok lelki üdvéért. A megemlékezés végén az önkormányzat, a Harcosok Szövetsége, a politikai pártok képviselői, valamint civilek koszorúkat helyeztek el az emlékhelyen, egy koszorút pedig a zsilipről engedtek a Tiszába.