2024. március 28., csütörtök

Az ötödik magyar Grand Slam-győztes

Babos Tímea a francia Kristina Mladenovićtyal az oldalán megnyerte az ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyét, miután a pénteki döntőben két szettben legyőzte az olimpiai és világbajnok orosz Jekatyerina Makarovát és Jelena Vesznyinát.

Babos és Mladenović a melbourne-i serleggel (Fotó: Beta/AP)

Babos és Mladenović a melbourne-i serleggel (Fotó: Beta/AP)

A juniorként három GS-trófeát gyűjtő Babosnak ez az első felnőtt Grand Slam-győzelme, ő az első magyar győztes a melbourne-i torna történetében, és az ötödik magyar, aki felnőtt Grand Slam-címet szerzett. Előzőleg egyesben Asbóth József (Roland Garros, 1947) és Körmöczy Zsuzsa (Roland Garros, 1958), párosban pedig Taróczy Balázs (Roland Garros 1981, Wimbledon 1985) és Temesvári Andrea (Roland Garros, 1986) diadalmaskodott.

„Két év különlét után újra együtt, és egyből győzelemmel kezdtünk Kikivel! Ez a kedvenc Grand Slam-tornám, gratulálok az ellenfelünknek, és jövőre visszajövünk” – mondta a díjátadó ünnepségen a magyar játékos, majd stábjának, a közönségnek és a szponzoroknak is megköszönte a támogatást. A magyar játékos honlapján „elképesztőnek” nevezte a finálét, amelyben sikerült jól játszania, s ennek is köszönhető, hogy le tudták győzni a világ egyik legjobb párosát.

„Elképesztő érzés, boldog vagyok, hogy végre Grand Slam-bajnok lettem. Ezt a döntőt mi nyertük meg, nem adták oda nekünk. Mámor, öröm, ami bennem van, néhány könnycsepp is kicsordult. Most talán a világ egyik legjobb páros játékosának mondhatom magam – fogalmazott Babos. – Fontos állomás ez a karrieremben, emlékszem, nem egyszer pityeregtem Grand Slam-torna után, hogy nem sikerült, most pedig az örömtől sírok” – nyilatkozta a magyar játékos.

 A 24 éves Babos az első magyar teniszező, aki döntőt játszhatott a felnőttek között az Australian Openen. Három és fél éve Mladenović, 2016-ban pedig a kazah Jaroszlava Svedova oldalán jutott női párosban a fináléba Wimbledonban. Közben 2015-ben Babos az osztrák Alexander Peyával vegyes párosban volt döntős, szintén a londoni Grand Slam-versenyen.