2024. április 19., péntek
XIII. FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG

Spanyolország-Svédország az aranyért!

Spanyolország megverte a világbajnokot az elődöntőben
Gurbindo két gólt lőtt, és kiváló ütemmel irányította a spanyol csapatot (Fotó: Beta/AP)

Gurbindo két gólt lőtt, és kiváló ütemmel irányította a spanyol csapatot (Fotó: Beta/AP)

Kemény, fizikális, de színvonalas mérkőzésen győzte le Spanyolország az aktuális világbajnok francia válogatottat a horvátországi Európa-bajnokság első elődöntőjében.

A meccs az első játékrész második felében dőlt el, amikor Franciaország közel tíz percig képtelen volt betalálni a parádésan védekező spanyol csapatnak – ebből a teljesítményből a sérült Perez de Vargas helyére behívott Sterbik Árpád is bőven kivette a részét, hiszen a veterán kapus két hétméterest hárított ebben az időszakban. Spanyolország az alacsony termésű meccshez viszonyítva hatalmas előnnyel, 6 gólos vezetéssel fordult.

A szünet után a franciák játéka mit sem változott a bizonytalanságban, a spanyol védelem azonban tovább sziporkázott. Rodrigo Corrales kapus – a sors iróniájaként a francia kirakategyüttes PSG hálóőre – sorra kezdte kifogni a francia átlövéseket és ziccereket, és Sterbik is kitornázott egy újabb büntetődobást, ekkor már egy gól híján két számjegyű volt a különbség.

Az utolsó negyedórában a gallok összeszedték magukat, és többek között egy 6:0-s szériával visszajöttek a mérkőzésbe (20:23), ám mint kiderült, csak a becsületüket védték meg, az egyenlítésre már nem futotta a lendületükből.

A döntőben a spanyolok a svédek ellen mérkőznek, akik pénteken késő este, hatalmas dráma után vívták ki jogukat a címmeccsre. Dánia előzetesen hősiesen, másfél perc alatt mínusz háromról állt fel és mentett döntetlenre Svan utolsó másodpercben lőtt góljával, ám a ráadás tíz percét Svédország egy hajszállal jobban bírta.

Horvátországé az ötödik hely

Az első helyosztó mérkőzésen Horvátország a torna meglepetéscsapatával, Csehországgal mérkőzött, nem épp a legnagyobb lelkesedéssel, hiszen a házigazda előzetesen az elődöntős szereplésben reménykedett. Lino Červar csapata az első félidőt hat góllal megnyerte, ám az utolsó percekben kis híján eljátszotta magabiztos előnyét, s végül egyetlen góllal nyerte meg a találkozót – érthető okokból csak visszafogottan ünnepelte meg az ötödik helyet.

Zágráb: Franciaország–Spanyolország 23:27 (9:15)

Zagreb Aréna, 6000 néző, vezette: Nikolov, Nacsevszki (macedón).

Franciaország: Abalo 1, Caucheteux 1, Claire, Dipanda 1, Dumoulin, Gerard, Guigou 1, L. Karabatić, N. Karabatić 3, Lagarde 3, Mahe 3, Mem 1, Porte 3, Remili, Sorhaindo 6, Tournat.

Spanyolország: Aguinagalde 2, Arino 1, Balaguer 1, Canellas 2, Corrales, A. Dujsabajev 1, Entrerrios 6, Figueras 1, Goni Leoz, Guardiola, Gurbindo 2, Morros, Rivera 1, Sarmiento 3, Sole 7, Sterbik.

Eredmények, a másik elődöntőben: Dánia-Svédország 28:28, hosszabbítás után 34:35. Az 5. helyért: Horvátország–Csehország 28:27 (16:10).

A vasárnapi program: bronzmérkőzés, Franciaország-Dánia (18.00), döntő, Spanyolország-Svédország (20.30).

Nyitókép: Gurbindo két gólt lőtt, és kiváló ütemmel irányította a spanyol csapatot (Fotó: Beta/AP)