2024. április 23., kedd
HATÁRON INNEN ÉS TÚL

Ozorai Pipó várkastélya

Az ozorai kastély egyike a kevés fennmaradt reneszánsz kastélyoknak Magyarországon

Ozora Tolna megye nevezetes történelmi múltú települése, a Sió folyó mellett terül el. A település nevét – Azara, Uzra – valószínűleg a szlávok adták, 1009-ben szerepel a pécsi püspökség oklevelében. Virágkorát a XV. században élte. 1544-ben a törökök elfoglalták a várat. 1698-ban az Esterházy család tulajdonába került. 1848-ban az ozorai ütközetben a magyarok Móga János altábornok vezetésével megállították a Buda felé haladó horvát Jelačić bán seregét, felégetve a Sión átvezető hidat.

A 18 éves Petőfi Sándor Ozorán lépett fel először vándorszínészként. Három szerepben is feltűnt. Az előadás után – a monda szerint – ő kísérte haza lámpással a kezében az ozorai asszonyokat. Petőfi ittjártát emléktábla hirdeti a művelődési otthon falán.

Az 1720-as években az Esterházyak nagy fejlesztéseket eszközöltek a faluban és kastélyban. Istállókat, irodákat, hivatalokat, lovardát építettek – a lovarda az akkori Habsburg birodalom legnagyobbja volt. 1855-ben Esterházy Miklós Angliából hozott lovakkal kitűnő ménest hozott létre. Így került Magyarországra a Mermaid nevű ló, mely a legendás Kincsem nagyanyja.

A XX. században Ozorán nehéz idők jártak. Az elszegényedett, itt élő népről írt Illyés Gyula a Puszták népe című regényében. Illyés sokat tartózkodott Ozorán, a falu iskolája az ő nevét viseli és szobrot is állítottak neki a faluban.

Ozora fő nevezetessége a reneszánsz kastély, Ozorai Pipó kastélya.

Ozorai Pipó, eredeti nevén Filippo di Stephano Scolari (1368–1426) firenzei kereskedőcsalád sarja volt, inasként Budára került. Itt Kanizsai Miklós, Zsigmond király kincstárnoka, az esztergomi érsek testvére felfigyelt az okos és ügyes fiúra, aki írni és olvasni tudott, 4-5 nyelvet beszélt. Taníttatta, nevelte. Pipó Zsigmond király szolgálatába került, ahol kitűnt katonai képességeivel. Kinevezték Csongrád és Fejér megye ispánjává. Az ország királyi váruradalmainak negyedét húsz éven át ő uralta. Felügyelte az arany- és sóbányákat, védte a déli határvonalat a törökökkel szemben. Tizennyolcszor aratott győzelmet a törökök ellen, az utolsó ütközetben hordszékből irányította a csatát. Csak a csehországi husziták ellen szenvedett vereséget.

1408-ban Zsigmond király megalapította a Sárkány-rendet, melynek Pipó is tagja lett.

Pipó 1397 körül a Kanizsai család simontornyi birtokán megismerkedett a szomszédos falubeli Ozorai András leányával, Barbarával. A szerelemből házasság lett, és Pipó letelepedett Ozorán. Zsigmond királytól engedélyt kapott egy kastély felépítésére. Itáliából hozatott mesterekkel egy fantasztikus, négyszög alaprajzú kastélyt építtetett, a sarkokon kerek bástyákkal. A várkastélyt egyrészt árok, másrészt a Sió mocsaras területe védte.

A kastély berendezése is pompás volt, olasz főúri stílusban rendezték be. Egy alkalommal Zsigmond király is vendégeskedett a kastélyban.

Ozorai Pipóról dicső szavakat írtak a krónikák – jóképű, mosolygós, szőke, élénk tekintetű férfiú volt, szikár, jó egészségű. Mérsékelte magát evésben, ivásban. Élete végén köszvényben szenvedett. Lippában halt meg, a fehérvári koronázó bazilika kápolnájában temették el. Sírkövén még látható a felirat: „A vitézlő és nagyságos firenzei Scolari Fülöp úr, Temesvár és Ozora grófja sírhelye. Meghalt az úr 1426. évében, december 27-én”.

Az ozorai kastélyt 1998 és 2002 között felújították. A kastély levendulamező mellett fekszik. A kapun belépve, gyönyörű, virágokkal díszített udvarba kerülünk, lépcsőkön juthatunk fel a csodálatos termekbe. Látható a reneszánsz konyha korhű berendezése, a kéményes kandalló, a „modern” mosogató. Bejárható a tanácsterem, a fogadóterem, Barbara hálószobája, az ebédlő, a kis kápolnában Szent György-ereklye. Egy festményen Pipó látható (szobra megtalálható a szegedi Dóm téren is). Az Esterházyak emlékét őrzi a dolgozószobában található íróasztal, írógép, a Herendi teáskészlet. A páncélterem nagyon érdekes, a falakon fegyvergyűjtemény, pajzsok Mátyás király fekete seregéből és páncélok sorakoznak. Egy életnagyságú ló, lovassal. A lónak története van. Egyszer megbetegedtek a várúr lovai, mert abrakjukba „csattanó maszlag” nevű mérgező növény került. A kedvenc lova nem élte túl a mérgezést, gazdája preparáltatta, bőrét vas szerkezetre húzatta.

Az ozorai kastély ma teljes pompában várja a látogatókat. A Mediciek szobraival díszített nagyteremben rendezvényeket, esküvőket, koncerteket tartanak.

Ozora falu is benne volt a fejlesztési programban, elnyerte a „legvirágosabb” falu címet. A kastély és a birtok turistaparadicsom lett, horgászat, minigolf, erdei turistavonalak, a kastélyban vendégszobák állnak a turisták rendelkezésére. A faluban kultúrrendezvényeket szerveznek.

„Ozorai Pipó kastélya ma is csodálatra ragadtatja az utazót!” – írja egy ismertető. „Képzeljék el, milyen hatással lehetett azokra, kik ötszáz évvel korábban jártak erre!”