2021. július 24., szombat

Izrael bírálja a holokauszttal kapcsolatos lengyel törvényt

Izrael felszólította szombaton Lengyelországot, hogy módosítsa azt a törvényt, amely megtiltja, hogy bárki is Lengyelország felelősségét említse a nácik által a mai Lengyelország területén elkövetett bűnökkel kapcsolatban.

Fotó: rferl.org
Fotó: rferl.org

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte, hogy utasította Izrael varsói nagykövetét, hogy keresse fel Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt, és tudassa vele, hogy az izraeli kormány ellenzi a törvény elfogadását, amely például három év börtönbüntetést helyez kilátásba bárkivel szemben, aki a "lengyel haláltábor" kifejezést használja.

"Ez a törvény alaptalan, és erőteljesen ellenzem. A történelmet nem lehet megváltoztatni, és a holokausztot nem lehet letagadni" - foglalt állást az izraeli kormányfő.

A törvénytervezetet jegyző Patryk Jaki lengyel igazságügyiminiszter-helyettes viszont nemtetszésének adott hangot, amiért "fontos izraeli politikusok és a média támadást indítottak Lengyelország ellen, és azt állítják, hogy a lengyelek társtettesek a holokausztban".

"Ez éppen azt bizonyítja, hogy a törvényre nagyon is szükség van" - fogalmazott Jaki. A lengyel kormány szerint a törvény sem a tudományos kutatást, sem a művészetet, sem a holokausztról folytatott vitát nem akadályozza.

Az izraeli Jad Vasem holokauszt-emlékközpont szintén közleményben tette világossá, hogy nem ért egyet a törvénnyel. Világossá teszik, hogy a "lengyel haláltábor" kifejezés valóban nem fedi a valóságot, de az is súlyos torzítás, ha tudósokat vagy bárkit abban korlátoznak, hogy a lengyel földön elkövetett bűnökben a lengyelek közvetlen vagy közvetett felelősségét felvessék.

A náci Németország a Szovjetunióval egyetértésben 1939 őszén megtámadta Lengyelországot, és a felosztott Lengyelország német ellenőrzés alatt álló területén a negyvenes éves első felében haláltáborok tucatjait hozta létre, ahol a háború végéig az európai zsidóság jelentős részét brutális kegyetlenséggel meggyilkolták.