2024. április 19., péntek

Törődjenek magukkal a nők!

A méhnyakrák elleni küzdelem hete alkalmából a Zentai Közkórház orvosai arra hívják föl a nők figyelmét, hogy rendszeresen vegyenek részt méhnyakrákszűrésen, hiszen az elváltozás könnyen felfedezhető, és az idejekorán diagnosztizált betegség szinte teljes egészében gyógyítható. Dr. Slobodan Živković, a kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője elmondta, erre nemcsak a megelőzés hetének kikiáltott egy hétben kell figyelni, hanem egész évben.

A Zentai Közkórház (Gergely József felvétele)

A Zentai Közkórház (Gergely József felvétele)

– A nőknek maguknak kell gondot viselniük arra, hogy rendszeresen eljöjjenek szűrésre. Ez azt jelenti, hogy a rendszeres szexuális élet megkezdését követően évente, majd ha mindent rendben találnak, akkor háromévenként kell jelentkezniük. Nagyon fontos, hogy minden nő odafigyeljen erre, mert van ugyan egy réteg Zenta községben, amely folyamatosan ellenőrizteti magát, viszont sokan nem törődnek ezzel. Véleményem szerint ennek sokkal nagyobb propagandát kellene adni, és a helyi önkormányzatnak is be kellene segítenie a nagyobb hatékonyság érdekében.

Dr. Fenyvesi Attila patológus, citológus szakorvos elmondta, hogy a nőknél a rosszindulatú daganatok között a méhnyakrák a negyedik helyen van, mind a megbetegedést, mind az elhalálozást illetően, és Szerbia az elsők között található a méhnyakrákban történő megbetegedés és elhalálozás tekintetében, ezen kellene változtatni a megelőzéssel.

– Nemcsak az mutatható ki, ha már valaki rákos, hanem az azt megelőző állapotok is, úgyhogy ne késlekedjenek a nők, csak egy kis időt kell rászánni.

Elhangzott, hogy Magyarországon már ingyenesen felvehető a méhnyakrák elleni védőoltás, de Szerbiában egyelőre erre még nincs lehetőség, viszont egy kísérleti projekt ezzel kapcsolatban valószínűleg elkezdődik az idén.