2024. április 24., szerda
AUSTRALIAN OPEN

Čilić az első döntős

Federer alig egy óra után jutott döntőbe
Marin Čilić várja ellenfelét a döntőben (Fotó: Beta/AP)

Marin Čilić várja ellenfelét a döntőben (Fotó: Beta/AP)

Marin Čilić pályafutása során harmadszor vívhat döntőt a nagy tornákon. A 29 éves horvát tegnap három játszmában, fölényesen nyert a brit Kyle Edmund ellen, férfi egyesben ő lett az Australian Open idei első döntőse, a vasárnapi serlegmeccsen pedig a címvédő svájci veterán Roger Federer lesz az ellenfele, aki ellen feladta az elődöntőt a torna meglepetésembere, a fiatal koreai Hjeon Csung.

A női mezőnyben holnap új Grand Slam-bajnokot avatnak. A román Simona Halep, a női ranglista éllovasa, a serlegmeccsen a korábbi világelső dán Caroline Wozniackival mérkőzik meg. A román kétszer veszített döntőt a Roland Garroson, a dán pedig a US Openen járt kétszer egy győzelemre a trófeától. Hogy az idei melbourne-i női döntő tétje még nagyobb legyen, a sors úgy hozta, hogy a győztes hétfőtől a ranglista első helyezettje is lesz, vagyis a 26 éves Halep győzelemmel megőrzi a trónt, vagy pedig a 27 éves Wozniacki pontosan hét év elteltével újra élre áll. Ez lesz a 7. meccsük, a dán 4:2-re vezet, és legutóbb az évzáró mestertornán is diadalmaskodott.

Caroline Wozniacki az elődöntőben csak egyszer adta le az adogatást a belga Elise Mertens ellen, és magabiztosan jutott tovább sokkal tapasztalatlanabb ellenfelével szemben. A másik meccs sokkal színvonalasabb és fordulatokban gazdag volt. Angelique Kerber, az Australian Open 2016-os bajnoka, méltó ellenfélnek bizonyult, hétszer is breakelt, ám Halep kilencszer tette ugyanezt, és 9:7-es harmadik játszma után zárta a rangadót.

Babos Tímea elődöntős lett vegyes párosban. Az indiai Rohan Bopannával az oldalán a magyar lány a döntőért ma a spanyol María José Martínez és a brazil Marcelo Demoliner alkotta duóval játszik.

A négy közé jutott fiú egyesben a szerbiai Marko Miladinović is, aki a múlt éjjel a francia Hugo Gastont verte, a döntőért pedig az amerikai Sebastian Kordával mérkőzik meg.

A newporti challengeren Miomir Kecmanović nyerni tudott a magasabban rangsorolt amerikai Stefan Kozlov ellen, és ma a negyeddöntőben a 9 évvel idősebb amerikai Bradley Klahn következik. A 18 éves szerbiai teniszező győzelem esetén a ranglistán bejutna a 200 legjobb közé.