2024. április 26., péntek

Orbán: a V4 hozzáad Európa erejéhez, nem pedig elvesz

A visegrádi államok hozzáadnak Európa erejéhez, nem pedig elvesznek tőle - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek pénteki budapesti csúcstalálkozóját követő panelbeszélgetésen.

Orbán Viktor kormányfő, mellette Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babiš cseh ügyvivő miniszterelnök és Robert Fico szlovák kormányfő, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mint moderátor (háttal) a visegrádi országok (V4) kormányfői p

Orbán Viktor kormányfő, mellette Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babiš cseh ügyvivő miniszterelnök és Robert Fico szlovák kormányfő, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mint moderátor (háttal) a visegrádi országok (V4) kormányfői p

A V4 a leggyorsabban fejlődő régió Európában - hangoztatta Orbán Viktor, kijelentve azt is, hogy a V4-ek nem megsegítettek, nem kérelmezők, hanem egy öntudatos közösséget alkotnak, amely legalább annyit ad az EU-nak, mint fordítva, sőt a régi uniós tagállamok valójában keresnek "a velünk való együttműködésen".

Most van lehetőség megteremteni Közép-Európa gazdasági alapját

Most kell létrehozni gazdasági értelemben is Közép-Európát, mert most van erre energia és erőforrás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten.

A kormányfő a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfőinek találkozóján arról beszélt: ha beletörődünk, hogy az összekapcsolódás Európában mindig kelet-nyugati irányú, azzal elfogadjuk, hogy sosem lesz Közép-Európa, csak Kelet- és Nyugat-Európa.

Csak akkor jön létre gazdasági értelemben is Közép-Európa, ha az összekapcsolódás észak-déli irányban is megvalósul, különben "csak barátok leszünk" - közölte.

Orbán Viktor kiemelte továbbá az EU bővítésének jelentőségét a Nyugat-Balkán irányába, mint mondta, ha sikerül integrálni ezt a térséget, az Közép-Európát erősíti.

Nem marad európai kereteken belül a bevándorlás problémája

A miniszterelnök szerint nem marad európai kereteken belül a migráció problémája, jól látható, hogy a vita az európai színtérről a világszíntérre helyeződik, és erre is választ kell adnia Európának.

Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek találkozóján, pénteken Budapesten emlékeztetett: Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár már 2004-ben arról beszélt, hogy a migráció megoldás, és nem probléma, és a mostani ENSZ-főtitkár a napokban szintén azt jelentette ki, hogy a migráció jó dolog.

A kormányfő hangsúlyozta: "mi segítünk annak, akinek kell, de nem fogadunk be migránsokat, nem akarunk bevándorlóországgá lenni."

Újratervezésre van szüksége Európának

Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten.

A visegrádi országok kormányfőinek találkozóján Orbán Viktor felszólalásában kiemelte: "Európa-párti politikusok vagyunk".

A célunk az, hogy Európa erősebb legyen, az új tervben kell lennie egy a munkaalapú társadalomra utaló passzusnak, Európának technológiailag vissza kell kerülnie a csúcsra, saját európai véderő kell, továbbá nem európai egyesült államokról, hanem szabad nemzetek szövetségéről kell beszélni - sorolta.

A kormányfő szerint ez mind lehetséges, a kérdés, hogy lesz-e elég jó vezetés e célok eléréséhez.