2024. április 23., kedd

Veća pažnja pravima nacionalnih manjina

Elvira Kovač: u okviru odbora za jednake mogućnosti mogu se očekivati reforme

Elvira Kovač, predstavnik u parlamentu ispred Saveza vojvođanskih Mađara, je u Strasburu izabrana u Parlamentarnoj skupštini saveta Evrope za predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

U utorak je već i preuzela funkciju. Za naš list je izjavila da bi pre svega volela intenzivnije da se bavi pitanjima zaštite nacionalnih prava.
Objasnila je da izboru predsednika u Savetu prethodi dogovor svih frakcija članova. Ovom prilikom najveća frakcija, frakcija Evropske Narodne Stranke je dobila četiri predsednička posta.
-Za predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava je bilo predloženo tri kandidata, glasanje je bilo tajno, i ja sam zadobila poverenje. Od osnivanja sam član ovog Odbora i deset godina sam u Skupštini Saveta Evrope i ovaj Odbor je veoma svestran. Posle reformi od pre par godina i manjinska prava su pripala delatnostima ovog odbora. Ja bih volela da se ovim pitanjima pridaje još veća pažnja. Mislim da se prvenstveno treba baviti pitanjima okvirne konvencije manjina. Na prvom usaglašavanju ću već predložiti da se ne stavlja akcenat samo na one države članice koje još nisu ratifikovale okvirne konvencije manjina, već treba sa pažnjom pratiti i one koje jesu: kako primenjuju konvenciju, kakva je korist od toga, ili ako ne primenjuju kakva je šteta. U budućnosti bi želela jedan takav izveštaj u okviru Odbora - rekla je.
Objasnila je da su se sastanci u januarskom periodu odnosili na to kako frakcije na osnovu dogovora treba da podele funkcije, zatim se formiraju odbori, biraju se predsednici i podpredsednici. Govorila nam je i o tome da je prvih dana bio problem što je ostavku podneo rukovodilac frakcijama u Evropskoj Narodnoj Stranci, pa su morali izabrati drugog. Iz tih razloga je kasnio prvi sastanak Odbora u novom sastavu. Prema uhodanom režimu na dnevnom redu su bili izveštaji, između ostalog izveštaj protiv sklapanja brakova maloletnika, kao i izveštaj na temu migracije. Raspravljalo se i o tome da će doći do reforme i u Odboru za rodnu ravnopravnost u narednom periodu.
Već imamo jedan pododbor za manjine, koje bi svakako trebalo sačuvati i ojačati, takođe ima potrebe za pododborom koji se bavi osobama sa invaliditetom, ali se Odbor dosta detaljno bavi jednakostima i nasiljem u porodici, tako da mislim da nam za to nije potreban pododbor za tu temu - istakla je Elvira Kovač.
Ove nedelje se završava januarska serija sednica, a u martu će se sazvati sednica Odbora za ljudska i manjinska prava u Kopenhagenu.
Predstavnik SVM‚ predsedavajuću funkciju u Parlamentalnoj skupštini saveta Evrope će ispunjavati tokom 2018. i 2019. godine.