2024. március 29., péntek

Rešavanje stranih penzija na najbrži način

Penzijsko-invalidski fond sada ima dogovor sa 29 država o međusobnom priznavanju socijalnog osiguranja. Nije mali broj onih koji su u inostranstvu ostvarili svoja prava na penziju. Često su u nedoumici kako da ostvare svoja prava na penziju u svim tim državama u kojima su radili, na najbrži način. Praksa penzijskog fonda pokazuje da oni koji su stekli uslov za penziju poštom pošalju svoj zahtev u zemlju u kojoj su najduže radili. Dešava se i da prilikom predaja zahteva u inostranstvu ne prijavljuju staž koji je stečen u Srbiji, smatrajući da će im se umanjiti penzija zbog male zarade u našoj zemlji.

Srbija ima sporazum sa 29 zemalja o uzajamnom priznavanju penzija. Oni koji su radili u tim zemljama imaju mogućnost da na jednostavan način reše ostvarivanje penzije. Oni koji nisu radili u tim zemljama treba da se obrate zvaničnicima u datoj zemlji za ostvarivanje prava na penziju.

Bitno je da zahtev za penziju treba predati u zemlji u kojoj se nalazi mesto stanovanja. Znači nije potrebno obraćati se osiguranju pojedinačno u svakoj zemlji u kojoj je radnik radio. Cilj ovog sporazuma je da olakša ostvarivanje prava na penziju i da smanji nepotrebne troškove. Zahtev predat u jednoj zemlji znači kao da je predat u svakoj u kojoj je radnik radio. Da bi ovaj proces tekao bez zastoja, važno je da se prilože dokazi o godinama službe i da se ubeleži svaka država u kojoj je radnik stekao pravo na penziju. Ako ne poseduje te dokumente, potrebno je da što tačnije da naziv firme u kojoj je radio, adresu i vremenski period rada. Ovo se ne odnosi samo na zaposlene, već i na preduzetnike koji su plaćali penzionom fondu. Ko nije siguran da li ima pravo na penziju na neki period, treba da navede u zahtevu, pa će se ispitati. Prilikom predaje zahteva penzioni fond prvo proverava i ustanovi broj godina u Srbiji. Ako je to dovoljno za penzionisanje (15 godina), onda donosi rešenje o samostalnom penzionisanju. Za to nisu potrebne godine rada iz inostranstva, niti potvrda iz inostranstva o zarađenim godinama. Samo posle donošenja ovog rešenja, penzioni fond traži dokumentaciju od stranog penzionog fonda da odrede pravo na penziju na osnovu njihovog zakona. Znači da stečeno pravo na penziju u Srbiji ne znači da ima pravo i na stranu penziju. Dešavalo se da je penzioner, koji je otišao u starosnu penziju kod nas, morao da čeka da dobije i stranu penziju, ili penzioner koji je stekao pravo na penziju na osnovu invaliditeta nije ispunio uslove u inostranstvu za penziju. Ako su uslovi u inostranstvu blaži od naših, penzioner dobije pre stranu penziju nego domaću.

Ako neko nema dovoljno radnih godina kod nas, tada je potrebno da traži iz inostranstva od osiguranja potvrdu o priznavanju godina u datoj zemlji, da bi penzioni fond mogao da donese rešenje o delu penzije. Oni koji dostignu godine za penziju i poseduju adresu u inostranstvu, potrebno je da zatraže od inostranog osiguranja da sređuje penziju.

Često je rešavanje inostrane penzije dugotrajno.