2024. április 19., péntek

Szülőföld, történelem, anyanyelv, magyarság

Topolyai sikerek a Kárpát-medencei esszéírói pályázaton

A Kárpát-medencében élő magyar fiatalok tehetségének kibontakoztatására adott lehetőséget a Palóc Magyar Társaság magyarságismereti esszéíró pályázata, melyet idén 22. alkalommal hirdettek meg, s melyre ezúttal 82 pályázó 86 pályaművet küldött be.

A felhívás célja, hogy a fiatalokban elmélyítsék a magyarságtudatot, erősítsék a szülőföld iránti hűséget és fejlesszék az anyanyelvi képességeket. A pályázat díjazottjai között vajdasági, felvidéki, erdélyi, kárpátaljai és magyarországi diákok is vannak, de a legtöbb pályamunka Vajdaságból érkezett. A nyertes pályázók és felkészítő tanáraik meghívást kaptak az ünnepélyes díjátadóra. Január 21-én Budapesten, a Duna Palotában, a Magyarság Háza otthonában került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia könyvadományokkal támogatta. A Vajdaságból beérkezett 28 dolgozat között szerepelt a topolyai fiataloké is, akik több díjat is kiérdemeltek.

A topolyai Mezőgazdasági Iskola és a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola díjazott tanulói és felkészítő tanáraik – Éter P. Bettina és Vajda V. Annamária magyartanárok – is részt vettek a díjátadón. Első helyezést ért el Kecskés Dávid, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulója, második lett Bíró Zsófia, a Mezőgazdasági Iskola tanulója és Éter Máté, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola diákja. Harmadik helyezést ért el Gulyás Melinda, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola tanulója, Kovács Edina és Németh Viktor, a Mezőgazdasági Iskola diákjai.

Különdíjat kapott Bakos Lilla (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola), Torok Kitty (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola), Tóthpál Réka (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola) és Orosz Zsanett (Mezőgazdasági Iskola).

Dicséretben részesültek: Csépe Brigitta (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola), Losonci Blanka (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola), Varga Erna (Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola).