2024. március 29., péntek

Holnap Magyar Szó-élőújság Temerinben

A rendezvény helyszínén, a községi Művelődési Központban jártunk

Abból az alkalomból kerestük fel Dragan Tomićot a temerini község Művelődési Központjának igazgatóját, hogy holnap 19 órai kezdettel a központ képtárában megkezdi idei élőújságainak sorozatát a Magyar Szó szerkesztősége.

Jelen lesz Varjú Márta, a alap főszerkesztője, Nagy Magdolna újságíró, a Jó Pajtás gyermeklap szerkesztője és Varga Attila újságíró, a Magvető heti melléklet szerkesztője. Bemutatásra kerül a 2018. évi Naptár és a Tigrislélek című kiadvány.
Tomić igazgatót arra kértük, hogy mutassa be olvasóinknak a temerini község Kulturális Központját. Megtudtuk, hogy az intézmény 2015-ben alakult meg, miután a Lukijan Mušicki Művelődési és Tájékoztatási Központban történt változások során különválasztották a művelődési tevékenységet a tájékoztatásitól.
A művelődési tevékenység lebonyolításához a Művelődési Központnak mintegy 600 négyzetméter alapterületű helyiségei vannak, köztük egy 320 férőhelyes mozi- és színházterem, egy kisebb és egy nagyobb képtár, valamint irodahelyiségek. Tekintettel arra, hogy a községben egyenrangú használatban van a szerb és a magyar nyelv, a központ tevékenysége is ezen a két nyelven folyik. A hagyományos rendezvények mellett több nemzetközileg elismert színházzal, színtársulattal és művésszel is együttműködnek.
Mivel két képtárral rendelkeznek, a nagyobbikban állandósították a kiállításokat, a kisebbik pedig kiegészítésül szolgál. Igyekeznek teret biztosítani a helyi képzőművészeknek és azoknak, akik részt vesznek az immár hagyományos Jegricska alkotótáborban, de nem utolsósorban a szerbiai és a vajdasági alkotóművészek kiállításainak és tárlatainak. Évente 15-16 kiállítást szerveznek, jelenleg a kisgalériában a Játéktól a mesterségig elnevezésű vándorkiállítás tekinthető meg a TAKT szervezésében, a nagygalériában pedig Viktor Zubko ukrán akadémiai festő kiállítása, amelyet ugyancsak az akadémiai festő Dimitrije Kolarović képeinek kiállítása követ. Nemrég volt a színházterem színpadán a magyar kultúra napja alkalmából a helyi Szirmai Károly MME és az Újvidéki Színház diákszínpadának előadása, február 2-án 19 órai kezdettel pedig irodalmi összejövetelt, szerémségi költői estet rendeznek.
Az igazgató fontosnak tartotta hangsúlyozni a Szirmai Károly MME-vel való együttműködést, amellyel a színháztermen osztoznak. A rendezvényeket jó előre megbeszélik, hogy ne történjen egyik részről sem fennakadás. Ugyancsak jók a kapcsolataik az Újvidéki Színházzal is, évente 5-7 előadást nézhet meg a közönség, szinkronfordítással. Az első előadást áprilisra tervezik.
Gondot fordítanak a gyermekek kultúrára való nevelésére is. Kétnyelvű, szerb és magyar gyermekelőadásokat, alkotóműhelyeket szerveznek számukra, ezenkívül bábelőadásokat is terveznek. Bekapcsolódnak a gyermekheti rendezvények programjaiba, és minden évben megszervezik a Kolibri Sztár gyermekdalfesztivált, amelynek keretében a legfiatalabbak mutathatják meg tehetségüket és színpadi rátermettségüket a nagyszámú közönségnek. A másik jelentős, gyermekeknek szánt rendezvény a gyermekszínjátszók Májusi találkozások elnevezésű vajdasági szemléje, amelynek zárórendezvényére a Művelődési Központban kerül sor.
A színházteremben, amely egy időben csaknem kizárólag mozielőadások megtartására szolgált (naponta több vetítés is volt), újabban ismét vetítenek filmeket. Tavaly például 45 filmet nézhettek meg az érdeklődők, akiknek a száma meghaladta a 4500-at. A Vajdasági Múzeummal is jó az együttműködés, amelynek keretében különböző kulturális rendezvényeket, kiállításokat szerveznek a járeki Brvnara etnoházban.