2024. április 20., szombat

A hatvanötösök könyve

A csókai Városi Könyvtárban nagy sikerrel mutatták be Ambrus Attila, Sarány István és Léphaft Pál közös kötetét

Nagy érdeklődés mellett mutatták be kedden este a csókai Városi Könyvtárban Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője és Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője, valamint Léphaft Pál, lapunk karikaturistája közös kötetét, amely Szóbeszéd, illetve Szertelen szószedet címmel jelent meg a csíkszeredai Hargita Népe Lapkiadó gondozásában.

Ambrus Attila, Tóth Lívia és Sarány István a csókai könyvbemutatón (Máriás Endre felvétele)

Ambrus Attila, Tóth Lívia és Sarány István a csókai könyvbemutatón (Máriás Endre felvétele)

A rendezvény kezdetén Balázs Andrea, a könyvtár munkatársa köszöntötte az egybegyűlteket, majd Ambrus Attila és Sarány István, a kötet szerzői Tóth Lívia, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete alelnöke kérdéseire válaszolva meséltek a könyv létrejöttének körülményeiről, az erdélyi magyar újságírás helyzetéről, az olvasói szokások változásairól, a konkurencia kérdéséről, a külhoni magyar újságíró-egyesületek együttműködésének fontosságáról, valamint számos egyéb kérdésről.

– A kötet ötlete 2014-ben született meg, amikor konstatáltuk, hogy egy évvel később, 2015-ben mindketten ötvenévesek leszünk, csakúgy mint az erdélyi magyar újságírásban szerepet vállalók közül még jó néhányan. Úgy gondoltuk, hogy ebből az alkalomból kiadunk egy olyan könyvet, amelyben én a szórványban megélt tapasztalataimat írom meg, István pedig a tömbmagyarságban megélt tapasztalatait foglalja össze. Ezért volt fontos számunkra az, hogy egy kötetben szerepeljenek az írásaink. Mivel Léphaft Pali nemcsak a Magyar Szó, hanem a Brassói Lapok karikaturistája is, ezért eleve úgy gondoltuk, hogy a könyvet az ő illusztrációival fogjuk megjelentetni – mondta el Ambrus Attila, hozzátéve: később, amikor betöltötte az ötvenedik életévét, egyre inkább elbizonytalanodott, hogy valóban meg kell-e jelentetniük a kötetet.

– Egyre inkább úgy éreztem, hogy Exupéry azon megállapítása, amelyet A kis hercegben a virágra vonatkozóan mond el, fokozottan érvényes az újságra is. Ugye, azt mondja, hogy a virág efemer természetű, vagyis közeli pusztulás fenyegeti. Ez sajnos az újságra, illetve az újságírásra is igaz, hiszen a jegyzetnek tulajdonképpen élettere sincs: ha azon a napon, amelyen megjelenik, tud hatni, akkor abban a pillanatban talán képes valamicskét változtatni a világon is, ha viszont ez nem történik meg, akkor rövidesen végleg elfelejtjük. Sok gondolkodás után Léphaft Pali adta meg a végső lökést, aki – miután a munkácsi várból lefele jövet megosztottam vele a kételyeimet – nemes egyszerűséggel azt mondta: a könyvnek meg kell jelennie. Éppen ezért örömmel tapasztaltam, hogy a könyv akkor látott napvilágot, amikor a ’65-ös Sarány István és a ’65-ös Ambrus Attila mellé felsorakozott a 65-ös Léphaft Pali is, aki éppen 65 éves volt a kiadvány megjelenésekor – emelte ki Ambrus Attila.

– Szinte játéknak, kis szellemi tornának indult ez a könyv, később – ahogyan Attila is mondta – elaludni látszott, annak ellenére, hogy néha-néha újra elővettük az ötletet, és eljátszottunk vele, mondván, talán mégiscsak jó lenne elkészíteni – mesélte Sarány István, s a végső impulzust ahhoz, hogy mindketten összekaparják és kötetbe szerkesszék az írásainkat, az adta meg, hogy a Hargita Népe Lapkiadó sikeresen pályázott a könyv megjelentetésére.

– Akkor győződtem meg arról, hogy tényleg érdemes kiadni ezt a könyvet, amikor rájöttem, hogy a 2012-ben és 2013-ban keletkezett írásaim, annak ellenére, hogy akkoriban napi eseményekhez és történésekhez kapcsolódóan születtek meg, ma is aktuálisak. Ez ugyanis rádöbbentett arra, hogy mivel ez alatt a néhány év alatt nem túlzottan sokat változott a világ, érdemes újra felhívni a figyelmet az ezen történések hátterében meghúzódó jelenségekre. A könyv formája szintén egy izgalmas játék eredményeképpen született meg: mivel nem tudtuk eldönteni, milyen sorrendben szerepeljünk benne, egyszer csak felmerült annak a lehetősége, hogy mi lenne, ha két eleje lenne, ami végül mindkettőnknek annyira megtetszett, hogy e mellett a megoldás mellett döntöttünk, és így olyan forgatható könyv született, amelynek az egyik oldalán Attila írásai kapnak helyet, a másik oldalán pedig az enyémek – fejtette ki Sarány István.

A kötetet a keddi csókai könyvbemutatót követően tegnap este a Zentai Alkotóházban is bemutatták, ma pedig az újvidéki közönség is megismerkedhet a különleges kiadvánnyal, amelynek szerzőivel 18 órától Kurcinák Árpád beszélget az Európa Kollégiumban, ahova a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.