2024. április 24., szerda

Játékos tűzvédelem a gyermektáborban

Törökfaluban az önkéntes tűzoltók kinevelik az utánpótlást

A Törökfalui Önkéntes Tűzoltó-egyesületben fontosnak tartják az utánpótlás nevelését, ezért néhány éve ismét oktatják az érdeklődő kisgyerekeknek a tűzvédelmet, fölhívják a figyelmüket a tűz megelőzésének a fontosságára, valamint felkészítik őket, hogy tűz esetén mi a teendőjük.

Miklós Dóra, a törökfalui egyesület vezetője elmondta, hogy az önkéntes tűzoltótestületben jelenleg tíz alsós és felsős korú gyerek tevékenykedik, akik számára többnyire az iskolai szünetekben szerveznek szakmai foglalkozásokat és táborokat. A kistűzoltóknak az elmúlt időszakban két alkalommal tartottak bejárós, nyári tűzoltótábort Törökfaluban. Kiemelte, hogy az elmúlt nyáron a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 200 000 forintos támogatásából a törökfalui, az adai és a moholi önkéntes tűzoltó-egyesület négynapos gyermektábort szervezett Magyarkanizsán.

– A gyermektáborban hét alsós korosztályú kisgyerek vett részt egy felnőtt kísérővel augusztus 22. és 25. között Magyarkanizsán, ahol a Martonosi Önkéntes Tűzoltó-egyesület tagjai tartottak előadásokat, illetve gyakorlati foglalkozásokat a számukra. A fiatalok nagyon érdekes és tanulságos előadásokat hallhattak a tűz megelőzéséről, illetve arról, hogy tűz alkalmával gyerekként mi a teendőjük, a különböző jellegű tüzeket hogyan és mivel lehet oltani, valamint hogyan történik az emberek kimentése színházból, pincéből és más középületből, és hogyan zajlik az állatok mentése gazdaságiépület-tüzek alkalmával. A napi programokat játékos és csapatépítő vetélkedőkkel próbáltuk érdekesebbé tenni, valamint a fiataljaink közös csapatépítő versenyen vettek részt a magyarkanizsai gyermekcsapattal – nyilatkozta a törökfalui egyesület elnöke.

Miklós Dóra elmondta, hogy az elkövetkezőben szeretnék megalakítani az alsós kisgyerekekből álló tűzoltócsapatot, amellyel különböző hazai és külföldi versenyeken indulhatnának. Megjegyezte, hogy a gyerekek körében ezzel is népszerűsítenék az önkéntes tűzoltóság intézményét, valamint újabb tagokat toborozhatnának, akik a későbbiekben akár felnőttként is aktív tagjai lehetnének az egyesületnek.