2024. április 25., csütörtök
Körülvesz bennünket az energia

Egyre tömegesebb, egyre színvonalasabb projektum

Tegnap a Körülvesz bennünket az energia 2017 elnevezésű projektum záró ünnepségén, Milan Kovačević tartományi oktatási titkárhelyettes jelenlétében, a tartományi kormány épületének az előcsarnokában sor került a tanulók, mentor-tanárok és oktatási-nevelési intézmények díjazására az észszerű energiahasznosítás területén. A fődíjat az idén a nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola érdemelte ki. Ők gyűjtötték össze ugyanis a sikeres irodalmi és képzőművészeti munkáikkal a legtöbb pontot. Az iskola ajándékba kapott laptoppal térhetett haza.

A nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola diákokból, tanárokból/mentorokból és igazgatóból álló győztes csapata: Aleksandra Ćazić Kiurski, Novák Martin, Hajnal Blanka, Pécsi Sági Viktória, Radics Ignác, Vojas Cibula Eleonóra, Momić Violetta, Radovan Miolski, valamint Sonja Psodorov és Petrovszki Tímea

A nagykikindai Fejős Klára Általános Iskola diákokból, tanárokból/mentorokból és igazgatóból álló győztes csapata: Aleksandra Ćazić Kiurski, Novák Martin, Hajnal Blanka, Pécsi Sági Viktória, Radics Ignác, Vojas Cibula Eleonóra, Momić Violetta, Radovan Miolski, valamint Sonja Psodorov és Petrovszki Tímea

Radics Ignác igazgatótól megtudtuk, a Fejős Klára Általános Iskola tanulói a tanáraik/mentoraik irányításával több éve sikeresen szerepelnek ezen a pályázaton. Ez alkalommal elnyerték az első díjat, mivel elsőtől nyolcadikig az energia témájára verseket, fogalmazásokat írtak és rajzokat készítettek. A felsős diákok pedig olyan városrész makettjével neveztek be, amelyen bemutatták, hogyan használják fel a házikóra szerelt napelemek a napenergiát.

A pancsovai Május 23-a Műszaki Középiskola diákjai érték el az első három helyezést a makettkészítés kategóriájában. Mira Janjić mentor elmondta, hogy az energiatakarékosság szempontját figyelembe véve tervezték meg a napenergiával működő házat. Meg akarták ugyanis mutatni, hogy lehet olyan házat építeni, amely ellátja magát energiával, és fűti a helyiségeit.

Szakállas Zsolt oktatási altitkár elégedettségét fejezte ki a projekttel kapcsolatban, amely az Újvidéki Tudomány–Technológia–Informatikai Fejlesztési Központ és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság együttműködésének köszönhetően jött létre. A tegnapi rendezvényén, amely a múlt évi ciklus zárórendezvénye volt, a legsikeresebb iskolák és diákok vehették át a díjakat. A tartományi titkárság a jövőben is támogatni fogja az ilyen és hasonló rendezvényeket. Minden évben jó projektek vannak, az utóbbi év azonban Szakállas Zsolt szerint különösen jónak bizonyult.

A rendezvény ötletgazdája, dr. Slobodan Popov egyetemi tanár fontosnak tartja már az iskolapadban a diákok figyelmét felhívni az energiatakarosságra, és arra, hogy időben tehetnek valamit energiaforrásaink megőrzéséért. A vajdasági általános iskolás és középiskolás diákoknak a projekt révén lehetőségük van belekóstolni a tudomány világába, gondolataikat e témakörben kifejezni modellek, makettek, valamint multimediális prezentációk és irodalmi vagy képzőművészeti alkotások révén.