2024. április 25., csütörtök

Emlékeztetés egy elodázott feladatra

A sajtószabadság erősítésére, a bántalmazók megbüntetésére és átlátható finanszírozásra szólították fel Szerbiát

Ajánlásokat fogalmazott meg Szerbiára, illetve a szerbiai médiaszférára vonatkozóan az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) és a Dél- és Kelet-Európai Médiaszervezet (SEEMO). A három szervezet a sajtószabadság szavatolására ösztönzi a szerbiai államvezetést, szorgalmazza az újságírók elleni támadások körülményeinek feltárását, illetve az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonását, az újságírókat pedig az etikai kódex tiszteletben tartására kéri.

Az újságírók csakis abban az esetben tudják szabadon és felelősségteljesen végezni a munkájukat, ha az állam szavatolja a biztonságukat, illetve azonnal reagál, ha újságírókat fenyegetnek vagy támadnak meg. Az újságírók elleni támadások felgöngyölítésének prioritást kell élveznie, az állam ezzel támogatja a leghatékonyabban a médiát – emelték ki a dokumentumban.

Az ajánlás második pontja a sajtószabadságra vonatkozik. Ennek értelmében az államvezetés képviselőinek nem szabad ellehetetleníteniük a kritikus hangnemet öltő újságírók munkáját. Még a verbális támadás is elfogadhatatlan. A hatalom feladata, hogy egyértelműen és maradéktalanul támogassa azokat az újságírókat, akik feladatuknak eleget téve, a hatalmi tisztségeket betöltő személyek tevékenységét veszik górcső alá.

A médiumok állami támogatásának tekintetében az átláthatóság és a függetlenség szavatolására szólították fel a szerb államvezetést. Ugyanez érvényes az új médiastratégia közvitájának esetében is, ebben a folyamatban a szakma minden képviselőjének a véleményét meg kell hallgatni.

A három újságíró szervezet álláspontja szerint a szerbiai illetékeseknek érdemes lenne megfontolniuk annak a lehetőségét, hogy a médiumokat és az újságírókat a jogvédő hatáskörébe tartozó különleges kategóriaként sorolják be.

Az ajánlásban az újságírókat pedig arra kérték, hogy tartsák tiszteletben etikai kódexüket, valamint a laptanácsot, illetve annak szerveit és döntéseit.

Ugyanezekkel a kérdésekkel foglalkozott David McAllister is, az Európai Parlament szerbiai jelentéstevője a belgrádi Danas napilapnak nyilatkozva. Előrehaladásra van szükség a médiaszabadság, az újságírók elleni fenyegetések és támadások, valamint a pluralizmus erősítésének a tekintetében –fejtette ki a politikus. Mint hozzátette, a szerb államvezetésnek meg kell teremtenie a teret, amelyben szabad és kritikus politikai dialógus folyhat.