2024. április 25., csütörtök

A multik kiviszik a hasznot Magyarországról

Thomas Piketty szerint a nyugati cégek sokkal több pénzt visznek ki Magyarországról, mint amennyi támogatás jár az országnak az Európai Unióban.

A francia sztárközgazdász számítása szerint a rendszerváltás után átlagosan Magyarországot hagyta el a legtöbb külföldi tőkejövedelem, nemcsak a visegrádi országok között, hanem a közép-kelet-európai térségben is – számolt be a mandiner.hu. Míg Lengyelországból 2002-ig évente a GDP csaknem egy százalékára rúgó profitot és tőkejövedelmet vittek ki a külföldi cégek az országból, addig hazánkban ez egyes években a hat százalékot is túllépte. A kiáramló pénz aránya a GDP-hez mérten 1995 és 2007 között megduplázódott.

Mivel ilyen sok tőkejövedelem és profit hagyja el a közép-európai országokat, fontos kérdéssé válik, hogy mennyit kapnak vissza a piacaik megnyitásáért és a privatizáció következményeinek enyhítése érdekében. A sztárközgazdász szerint az Uniótól hazánkba érkező éves nettó támogatások még ma is jelentősen elmaradnak a kiáramló profit összegétől. A tőkejövedelmek éves kiáramlása átlagban a GDP 7,2 százalékát teszi ki Magyarországon, a beáramló uniós források értéke pedig egyenlő a bruttó hazai össztermék 4 százalékával. Magyarország tehát sokkal több jövedelmet termel a nyugat-európai országoknak, mint amennyit uniós támogatásként visszakap.