2024. április 25., csütörtök

Új tanács, régi gondok Felsőhegyen

Mivel legutóbb három éve tartottak falugyűlést Felsőhegyen, a lakosok egy csoportja a közelmúltban aláírásokat gyűjtött, hogy a helyi közösség újdonsült tanácsának is elpanaszolják azokat a gondokat, amelyeket a környezetükben nap mint nap tapasztalnak.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az aláírók szerint nagyon elhanyagolt a falu, és a vezetőségnek mielőbb megoldást kell találnia a felmerült problémákra. Emellett elvárják, hogy Felsőhegyre visszakerüljenek azok a hagyományőrző rendezvények, amelyek évekkel ezelőtt ismertté tették a Zenta községhez tartozó falut. Ezt Ősz Szabó Norbert, a falugyűlés összehívását kezdeményező polgárok vezetője mondta el lapunknak.

Bóbán József, a helyi közösség elnöke szerint viszont a petíció aláíróinak a gerincét azok képezik, akik a helyi közösségi választásokon eredménytelenül szerepeltek. Bóbán szerint kicsit később ők is terveztek egy falugyűlést tartani, de addig nem szándékoztak lépni, amíg a község nem fogadja el a helyi közösség új alapító okiratát, s megjegyezte, hogy a helyi közösségnek szinte semmilyen hatásköre sincsen.

Szabó Dékány Zsófia, a tanács tagja elmondta: fontosnak tartják, hogy a falugyűlésen megbeszéljék a település problémáit, s nekik, tanácstagoknak is szükségük van a falubeliek ötleteire és tanácsaira. Mindenekelőtt az összefogást kell szorgalmazni a faluban.

A hétfő esti összejövetel meghívójában Aktuális témák címmel egyetlen napirendi pont szerepelt, de a jelenlévők számos olyan témát vetettek föl, amelyek egy része külön-külön is megérne egy misét. E problémák jó részéről kiderült, hogy már huzamosabb ideje komoly gondot okoznak a közösség életében, s a helyi közösség tanácsa a mai napig sem tudta őket megoldani. A jelenlévők közül többen az elnök szemére vetették, hogy a tanács nem is igazán töri magát azért, hogy ezeket megoldja, sőt az elnök alkalmasságát is megkérdőjelezték.

Bóbán ezeket a vádakat olykor indulatosan és személyeskedve igyekezett inkább kevesebb, mint több sikerrel cáfolni, ami persze még jobban felkavarta a jelenlévők kedélyét.

Az est folyamán elhangzott többek között, hogy a faluban több, igencsak elhanyagolt állapotban lévő középület legalizálásával és tulajdonjogával is gondok akadnak, így ezek felújítására pályázni sem lehet.

Voltak, akik a testvértelepülési kapcsolatok elhanyagolását és a falut egykoron ismertté tevő rendezvények elmaradását, közösségi értékek elhanyagolását kifogásolták, de csapadékos időben gondok vannak az esővíz elvezetésével és a falu egyes részein a közvilágítással is. Megjegyezték, hogy Keviben, Tornyoson és Bogarason meg tudják tartani a falu napját vagy a Szent István-napi kenyérszentelőt, Felsőhegyen viszont képtelenek erre. Megemlítették, hogy a faluban egykor több civil szervezet tevékenykedett, most viszont szinte egy sincs, amely közösségi munkát végezne. Végül pedig a polgárok afelől is érdeklődtek, hogy mi tartozik a helyi közösség titkárának a munkakörébe, egyértelműen célozva arra, hogy jóval hatékonyabb munkát várnának el tőle.