2024. április 25., csütörtök

Fénylett Vince, megtelik a pince

Venyigeszentelő ünnepség a bácskossuthfalvi szőlőkben

Nyolcadik alkalommal szervezett venyigeszentelő ünnepséget a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete a falu nyugati határában elterülő szőlőskertekben. Ezúttal Kajla Ferenc volt a házigazdája a verőfényesre sikerült rendezvénynek, amin a falubeli szőlészek-borászok mellett tiszteletüket tették a környékbeli gazdák is. A helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulóinak hangulatos összeállítása után Fábrik Attila, a Rizling elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Vázába kerültek a szőlővesszők, hetek múlva kiderül, hogy a népi bölcsesség szerint milyen lesz az idei termés (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Vázába kerültek a szőlővesszők, hetek múlva kiderül, hogy a népi bölcsesség szerint milyen lesz az idei termés (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A népi szokások azt tartják, hogy ha fénylik Vince, akkor megtelik a pince. A vesszőn lógó kolbász is a bő termés reményében lett kiakasztva. A hagyomány szerint Vince-napon sok bort kell inni, hogy gazdag legyen a termés. Öröm az, hogy a fiatalok felfedezték a borban és a csemegeszőlőben rejlő lehetőségeket, és egyre inkább érdeklődnek iránta. Egyesületünk közel 110 taggal fejti ki a tevékenységét, szőlőültetvényt a falu mellett majdnem 15 hektáron tartunk számon. Mennyiségre a legtöbb kékfrankos és rajnai rizling bor készül, de emellett vannak régi fajtáink is, mint például a slanka – nyilatkozta Fábrik.

Az idei szőlőtermésért Móricz Árpád református lelkipásztor mondott imát, aki igehirdetésében rámutatott, hogy Isten áldása nélkül nincs szép és egészséges szőlő, jó bor. A venyigeszentelő házigazdája, Kajla Ferenc, 10 éve foglalkozik szőlészettel-borászattal. Mint mondja, az év végi számadás pozitív nullát mutat, és szerinte az egész titka abban rejlik, hogy szeretettel csinálja, örömmel tölti el a tőkék metszése, a gyümölcsöse karban tartása.

– Kicsit keményebb télre számítottunk, mert most fennáll az a veszély, hogy a kártevők nem fagytak meg, és félő, hogy nagyobb gondot okoznak majd az idei év folyamán, legalább néhány napig tartó -12 /-15 fokokra lenne szükségünk. A csapadék mértékére viszont nem lehet panaszunk eddig. 2017-ben a kevés eső híján, a kánikula miatt, kevés szőlőt szüreteltünk, de minőségre viszont kiváló volt – nyilatkozta a házigazda.

Az igehirdetés után, a koccintást megelőzően, a jelenlevők lemetszettek a tőkékről néhány gallyat, majd ezek vázába kerültek. A vesszőket meleg szobában helyezik el, és a serkenő rügyek külleméből, gazdagságából állapítják meg a hagyomány szerint az idei szőlőtermés minőségét.