2024. április 19., péntek

Nyílt nap az IPARD-pályázatokról

A szerbiai családi gazdaságok, mezőgazdászok számára megnyíltak az EU pályázati forrásai. Az Európai Bizottság revizorai tavaly novemberben hivatalosan is konstatálták, hogy Szerbia minden technikai feltételnek eleget tett a számára jóváhagyott IPARD-eszközök (Instrument for Pre-Accession in Rural Development) lehívásához. 2020-ig országunknak 175 millió euró vissza nem térítendő agrártámogatás áll a rendelkezésére. A kis- és közepes gazdaságok fejlesztése a cél. Az utófinanszírozásos támogatás a befektetésnek legfeljebb a 60–80 százaléka lehet, a különböző feltételektől függően.

A szabadkai Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség topolyai irodája és a Topolyai Fejlesztési Társulás közösen szervezett nyílt napot, ahol a gazdák feltehették kérdéseiket, valamint tájékoztatást és tanácsokat kaphattak az IPARD-pályázatokról. Az első körben traktorra és egyéb mezőgazdasági gépek beszerzéséhez vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. Az első pályázati kör február 26-án zárul le, de ezenkívül lesz még kettő. A másodikat márciusban, a harmadikat júniusban nyitják meg. Balassa Endre, a Panonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség topolyai irodájának vezetője elmondta, nagyon fontos, hogy mindenki figyeljen arra is, hogy egyszerre csak egy nyitott pályázata lehet. Ez azt jelenti, hogy addig, amíg az egyik pályázata teljesen le nem zárul, nem kezdeményezhet egy másikat. A pályázatok főként a kis- és középgazdaságok számára elérhetőek. A potenciális nyerteseknek tisztában kell lenniük azzal, hogy igen szigorú és új szabályai vannak az ilyen pályázatoknak. Balassa szerint fontos tudnivaló még, hogy úgynevezett kétlépcsős pályázásról lehet beszélni, hiszen első lépésben elkészül a teljes dokumentáció, a fejlesztés teljes terve, sőt az üzleti terv is hozzá. Amikor a döntés megszületett, tehát a pályázó papírt kap róla, hogy elfogadták a fejlesztési ötletét, akkor a következő lépésben saját költségen teljesen megvalósítja azt. Ekkor indul be a második fázis, amikor a megvalósítás során keletkezett dokumentumokat, számlákat, mindenfajta teljesítési igazolásokat összegyűjti, majd az összes melléklettel együtt elküldi a kifizető hatóságnak. Az illetékesek átnézik a dokumentumokat, majd terepi ellenőrzést is tartanak. Ha minden megfelel az Európai Unió előírásainak, csak akkor utalják át a pénzt.

Balassa Endre a nyílt nap keretében a kisebb csoportokban érkező termelőkkel ismertette a pályázatra jogosultak körét, akik a tej, a hús, a zöldség és gyümölcs, illetve a gabonafélék és ipari növények szektorban pályázhatnak traktorra, mezőgépre, építkezésekre és megújuló energiaforrásokra. A tej- és hústermeléssel foglalkozók ötezertől egymillió euróig terjedő összeget, a zöldség- és gyümölcstermesztéssel, valamint gabonafélék és ipari növények termesztésével foglalkozó gazdák 5000–700 000 euró támogatást kaphatnak. Jelenleg két pályázat van kiírva, valamint három új pályázat kiírását tervezik. A tervek szerint március elsejétől írják ki a pályázatot felszerelés vásárlására mezőgazdasági és halászati termékek feldolgozásához, majd júniustól az objektumok kiépítésére. A nyilvános felhívás szövegét, a támogatásokra vonatkozó szabályzatot és minden más szükséges információt megtalálhatnak az interneten, a következő címen: www.minpolj.gov.rs .