2024. március 28., csütörtök

Visszatekintés a múltba

Kiosztották a Possessio fogalmazás-pályázatának díjait

Hétfőn este a magyar kultúra napja alkalmából ünnepi műsorra került sor a Kishegyesi Könyvtárban. A programot a könyvtár és a Possessio Hagyományőrző Egyesület közösen szervezték meg a helyi közösség közreműködésével. Kecskés Tünde könyvtáros, a rendezvény egyik szervezője szerint az ilyen alkalmaknak nagy jelentőségük van.

Juhász Réka felolvassa a nyertes pályaművet (Lakatos János felvétele)

Juhász Réka felolvassa a nyertes pályaművet (Lakatos János felvétele)

– A magyar kultúra napját minden év január 22-én ünnepeljük, s ezt már 1989 óta minden évben megünnepli a magyarság. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy figyelmet szenteljünk a hagyományainknak és ünnepeljük magyarságunkat – nyilatkozta lapunknak Kecskés, majd elmondta, hogy ez alkalommal Kollár Ilona, Ilus néni népművész volt a vendégük.

– Ilus néni egy különleges kiállítással készült, amelyen lyukhímzés és fehér hímzés technikával készült alsóneműket, futókat és terítőket láthattunk. Némely bemutatott darab kora meghaladta a száz évet és mind Ilus néni gyűjteményéből származik. A kiállításmegnyitó hangulatát emelkedettebbé tette, hogy Kanyó Natália elszavalt két magyar érzelmű verset – számolt be a könyvtáros.

A műsor második részében a Possessio Hagyományőrző Egyesület kihirdette a 1956-os szabadságharc 61. évfordulója alkalmából kiírt fogalmazáspályázat eredményeit és átadták a díjakat. Sándor István, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy összesen 10 pályamű érkezett be hozzájuk.

– November 4-én volt a Possessio Hagyományőrző Egyesület első megmozdulása, amikor a helyi közösség tetőterében rendhagyó történelemórát tartottunk. Ennek keretében Bulyák Gábor és Csőke Márk tartottak előadást az 1956-os eseményekről. Ekkor hirdettük meg a fogalmazásíró pályázatunkat, azzal a céllal, hogy a fiatalok elmélyítsék tudásukat az 56-os forradalomról. Az 56-os forradalom délvidéki szemmel volt a pályázat címe, és a bácsfeketehegyi és a kishegyesi általános iskolák diákjai vettek rajta részt. Összesen 10 pályamű érkezett be hozzánk, 5 Bácsfeketehegyről, 5 Kishegyesről. A munkákat a Bulyák Gábor, Csőke Márk, Kudlik Zoltán és Laczkovics Annamária összetételű bírálóbizottság értékelte ki. A pályázatot és a díjakat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta – számolt be Sándor, majd azt is elmondta, hogy mind a 10 résztvevő könyvjutalomban részesült. A pályázat első helyezettje Juhász Réka hetedikes kishegyesi tanuló lett, a második helyet szintén Kishegyesről Hajdú Hanna nyolcadikos szerezte meg. A harmadik Makker Beáta nyolcadikos bácsfeketehegyi tanuló lett.