2024. április 18., csütörtök

Federer huszadszor győzte le Berdychet

A címvédő, ötszörös győztes Roger Federer három szettben legyőzte Tomas Berdychet, ezzel bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjébe.

Roger Federer útja eddig hibátlan volt (Fotó: Beta/AP)

Roger Federer (Fotó: Beta/AP)

A két játékos különpárharca a 2004-es athéni olimpián (!) kezdődött, s azóta 25 találkozójukból Federer 19-et nyert meg, legutóbb tavaly, a wimbledoni diadalmenete során az elődöntőben. Melbourne-ben előzőleg négyszer csaptak össze, valamennyiszer a svájci ünnepelhetett, Berdych legutóbb 2013-ban győzte le őt.

A szerdai meccs nyitójátszmájában a cseh teniszezőnek brékelőnyben szettlabdája volt, de a címvédő fordított, és magabiztosan hozta a rövidítést is. A folytatásban a belelendülő Federer 4:3-nál egy remek fogadójátékkal elvette ellenfele adogatását, majd könnyedén kiszerválta a szettet. A harmadik felvonás elején három gyors brék következett, ezekből a 36 éves svájci jött ki jobban, aki 2 óra 15 perc alatt nyert, és továbbra is szettveszteség nélkül áll az Australian Openen.     

A nyolcaddöntőben Fucsovics Mártont búcsúztató, huszadik Grand Slam-trófeájára hajtó Federerre - aki pályafutása 43. GS-elődöntőjére készülhet - a négy között a tavaly U21-es világbajnok dél-korei Csung Hje On vár.

Eredmények, negyeddöntő:
    férfi egyes:
     ------------
Federer (svájci, 2.)-Berdych (cseh, 19.) 7:6 (7-1), 6:3, 6:4
    korábban:
Csung (dél-koreai)-Sandgren (amerikai) 6:4, 7:6 (7-5), 6:3
    Az elődöntő párosítása: Federer-Csung, Cilic (horvát, 6.)-Edmund (brit)

    női egyes:
    ----------
    korábban:
Halep (román, 1.)-Ka. Pliskova (cseh, 6.) 6:3, 6:2
Kerber (német, 21.)-Keys (amerikai, 17.) 6:1, 6:2
    Az elődöntő párosítása: Halep-Kerber, Wozniacki (dán, 2.)-Mertens (belga)