2024. április 26., péntek

Két műsorigazgató a VRTV-ben

A médiaház vezetősége a bírósági döntés ellenére sem adta át a tisztséget a korábbi vezetőnek

A Vajdasági Rádió és Televízió épületében a foglalkoztatottak számára új felhívások jelentek meg, ezekben arra utasítják a műsorkészítőket, hogy ezentúl két programigazgató nevét is tüntessék fel az adás végén: Sonja Kokotović aktuális műsorigazgatóét és Slobodan Arežináét, akit az újvidéki Fellebbviteli Bíróság ítélete értelmében a médiaháznak vissza kellett volna helyezni ebbe a tisztségbe a 2016-ban bekövetkezett, törvényellenesnek minősített leváltást követően.

A Beta hírügynökség értesülései szerint Arežina jogi képviselői hamarosan újabb pert indítanak a vajdasági közszolgálati média ellen, amiért nem volt hajlandó eleget tenni a Fellebbviteli Bíróság döntésének. 2017. december 29-én aláírták az Arežina munkahelyi beosztásának visszaállításáról szóló meghagyást, a leváltott műsorigazgató azonban arról számolt be, hogy a Miodrag Koprivicával, a VRTV vezérigazgatójával folytatott két beszélgetés után arra a megállapításra jutott, hogy házon belül továbbra sem számítanak a munkájára, nem kívánják, hogy befolyásolja a közszolgálati médiaház műsorpolitikáját.

Arežina 2016 júliusában perelte be a VRTV-t, amiért törvényellenes módon leváltották. Menesztését követően lemondott Srđan Mihajlović, a ház vezérigazgatója és Marijana Jović, az első csatorna felelős szerkesztője. A leváltott szerkesztők és újságírók a Támogasd az RTV-t! csoportosulásba szerveződtek, politikai indíttatásra hivatkoztak, és számos tiltakozó megmozdulást is szerveztek.